Kultura     | 28.02.2020. 20:52 |

U Sarajevu predstavljeno drugo izdanje knjige 'Moja generacija' Avde Hume

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - U sarajevskoj Vijećnici večeras je promovisano drugo izdanje  knjiga Avde Hume pod nazivom "Moja generacija".

- Sada je pravo vrijeme za drugo izdanje knjige "Moja generacija" Avde Hume (1914.-1983.) jer se sada govori o revizionizmu u kojem se vrijednosti antifašizma dovode u pitanje - istaknuto je na promociji te knjige, koja je organizovana povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Jedan od promotora Hilmo Neimarlija istakao je da je to višestruko značajno izdanje jer se radi o djelu jednog revolucionara i funkcionera Saveza komunista Jugoslavije, istaknutog učesnika Narodno-oslobodilačke borbe i jednog od najistaknutijih boraca za reafirmaciju državnosti BiH.

- Nažalost, Avdo Humo je svojom životnom sudbinom posvjedočio istinu da su revolucije vjerodostojne kao pokreti a sporne kao poretci, kao i istinu da intelektualci ne mogu nekažnjeno kreirati ideale jer im prijeti mogućnost da ti ideali budu realizovani - rekao je Neimarlija. 

Naglasio je da je Humo u "najboljim godinama isključen iz političkog života ali da na to nije reagovao ni zlobom ni razračunavanjem s onima koji su ga isključili, nego ovom izuzetno značajnom knjigom u kojoj je posvjedočio i tu vjernost idealima, ali i tradiciji naroda kojem je pripadao i Bosni i Hercegovini".

Avdin sin Ognjen Humo izjavio je da je vrlo zahvalan Izdavačkoj kući "Vrijeme" i Muameru Spahiću koji je iznio čitav projekt i veoma uspješno se udubio u lik njegovog oca.

- Avdu Humu je najbolje upotrijebiti da bi se objasnio taj period koji je doveo do sunovrata, jer je on bio sam kad je počelo njegovo proganjanje i bio je potpuno različit po intelektu, konceptu i moralu od onih koji su ga proganjali - naveo je njegov sin Ognjen.

Potcrtao je da bi bio red da neko postavi zahtjev da bista Avde Hume u Mostaru, koja je uklonjena odmah nakon rata, bude vraćena na svoje mjesto.

Glavni urednik Izdavačke kuće "Vrijeme" Muamer Spahić rekao je da je Avdo Humo bio dragocjan, vrlo osebujan, zanimljiv i otvoren intelektualac, te revolucionar i narodni heroj koji je, između ostalog, jako dobro pisao.

- Njegova knjiga "Moja generacija", koja je objavljena tek nakon njegove smrti, je vjerovatno jedna od najvažnijih knjiga u bh. uspomenskoj književnosti i političkoj esejistici - kazao je Spahić.

Avdo Humo je rođen u Mostaru 1914. godine. Školovao se u rodnom gradu te Bihaću i Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, studij svjetske i jugoslavenske književnosti. Pred rat i tokom Drugog svjetskog rata bio je jedan od pokretača i glavnih organizatora patriotskog ujedinjavanja naroda BiH u borbi protiv fašizma.

Učestvovao je u pripremanju i organiziranju prvog i drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), bio je vijećnik AVNOJ-a i potpredsjednik Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Jedan je od pokretača lista "Oslobođenje", a bio je ministar i potpredsjednik vlade Narodne Republike BiH, predsjednik Izvršnog vijeća narodne Skupštine BiH, državni sekretar za finansije vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije i potpredsjednik Saveznog vijeća Narodne skupštine Jugoslavije.

Od kraja Drugog svjetskog rata do 1963. redovno je biran za republičkog saveznog poslanika. Bio je organizacioni sekretar Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH i dobitnik Nagrade ZAVNOBiH-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promocija knjige 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti