Bosna i Hercegovina     | 01.03.2020. 13:59 |

BiH od zemlje-konzumenta do subjekta međunarodne vojne pomoći

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 1. marta (FENA) - Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine - 1. marta, uz svečarski karakter i podsjećanje na historijski značaj tog datuma, prilika je i za sumiranje rezultata na planu izgradnje i jačanja državnih institucija, 28 godina od proglašenja nezavisnosti.

Istovremeno, prilika je to za ohrabrivanje i valoriziranje napora na ključnim reformama i usvajanju demokratskih vrijednosti u skladu s aktuelnim prioritetima na evroatlantskom putu naše zemlje.

Prema ocjenama relevantnih aktera, jedno od najznačajnijih postignuća na reformskom i planu jačanja državnih atributa u spomenutom periodu jeste ustroj jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i uspješna reforma odbrambenog sektora.

Posebno prepoznatljiv u tom kontekstu jeste doprinos pripadnika OSBiH u sklopu mirovnih misija diljem svijeta, zahvaljući kojima je Bosna i Hercegovina od zemlje-konzumenta/objekta, prerasla u zemlju-subjekta/davatelja međunarodne vojne pomoći.

U skladu s odlukama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pripadnici OSBiH, trenutno, sudjeluju u sklopu četiri međunarodne mirovne misije i to pod okriljem UN-a, NATO-a i EU-a, potvrđujući kontinuitet uspješnog djelovanja na tom planu, a što višekratno isticano s relevantnih domaćih i međunarodnih adresa.

- Bosna i Hercegovina u skladu s mogućnostima, svoje odbrambene potencijale i funkcije integrira u globalni sistem kolektivne sigurnosti, na osnovama međunarodne saradnje, angažiranja i partnerstva, na način da ponudi kvalitetne kapacitete i sposobnosti za sudjelovanje u mirovnim misijama - rečeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH).

Referirajući se na upite u tom kontekstu, iz resornog ministarstva ističu kako se kroz angažiranje pripadnika OSBiH u mirovnim misijama povećava 'vidljivost Bosne i Hercegovine' u važnom segmentu regionalnih i međunarodnih odnosa i očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, pravnog poretka i zaštite ljudskih prava.

Istovremeno, podsjećaju kako oficiri, podoficiri i vojnici iz Bosne i Hercegovine već 19 godina uspješno pružaju pomoć na raznim kriznim područjima u svijetu (Etiopija i Eritreja, Irak, Afganistan, Kongo, Mali, Centralnoafrička Republika).

Prema podacima MOBiH, dosad je u mirovnim operacijama bilo angažirano ukupno 1.650 pripadnika OSBiH, od kojih 83 žene, pripadnice OS.

Aktuelno stanje na tom planu karakterizira sudjelovanje pripadnika OSBiH u izvršavanju različitih zadataka u sklopu četiri mirovne misije.

- U mirovnoj misiji UN-a u Demokratskoj Republici Kongo - MONUSCO, Bosna i Hercegovina sudjeluje od 2002. godine s vojnim posmatračima, a u toj misiji su tri vojna posmatrača u okviru 18. rotacije. Radi se o rotacijama koje traju po 12 mjeseci - navode iz MOBiH.

Kako nadalje navode, u multidimenzionalnoj integriranoj stabilizacijskoj misiji UN-a u Republici Mali - MINUSMA, Bosna i Hercegovina sudjeluje od 2014. godine sa štabnim oficirima, a u toj operaciji trenutno se nalazi šesta jednogodišnja rotacija štabnih oficira (dva štabna oficira od kojih jedna žena). 

U NATO vođenoj operaciji podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan, Bosna i Hercegovina, također, sudjeluje od 2014. godine, gdje je aktuelna jedanaesta rotacija pripadnika OSBiH - pješadijske jedinice za osiguranje snaga (ukupno 45 profesionalnih vojnih osoba), kao i jedanaesta rotacija štabnih oficira (osam oficira), te deseta rotacija štabnih podoficira (dva podoficira).

U toj zemlji angažirana je i prva rotacija EOD-tima (petočlani tim za uništavanje eksplozivnih naprava) i peta rotacija vojnih policajaca (osam profesionalnih vojnih osoba), tako da je u misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu u sklopu šestomjesečnih rotacija trenutno angažirano ukupno 68 pripadnika OS BiH, među kojima je osam žena.

Također, u misiji obuke Evropske unije (EU) u Centralnoafričkoj Republici, Bosna i Hercegovina sudjeluje od 2017. godine sa štabnim osobljem, a trenutno, u toj misiji nalazi se šesta rotacija štabnog osoblja.

U toj šestomjesečnoj misiji ukupno su angažirana tri pripadnika OSBiH od kojih dvije žene, pripadnice OSBiH.  

U misijama podrške miru, na poslovima vojnih posmatrača, štabnih oficira i podoficira, jedinice za zaštitu snaga, vojnopolicijskim poslovima i zadacima uništavanja eksplozivnih naprava, trenutno je angažirano ukupno 76 pripadnika OSBiH, od kojih 11 žena, podaci su MOBiH.

- Uzimajući u obzir značaj sudjelovanja u mirovnim operacijama, opredjeljenje MOBiH je da zadrži dosadašnji nivo angažiranja, uz moguće određeno povećanje doprinosa, što zavisi od potreba na terenu, iskazanih zahtjeva partnerskih nacija, kao i razvijenih sposobnosti i kapaciteta OSBiH - rečeno je Feni u tom ministarstvu.

Kako je poznato, u vezi s profesionalnim angažmanom u sklopu mirovnih misija bh. vojnici dobivaju najviše ocjene i kontinuirane pohvale, postajući tako najbolji ambasadori naše zemlje. Uporedo s tim, OSBiH u sklopu vlastite misije ostvaruju impresivne rezultate na unutarnjem planu, uključujući segmente: civilno-vojne saradnje, proces deminiranja, rješavanje viškova naoružanja i municije... 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konjic obilježio Dan nezavisnosti BiH

U Goraždu održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

U MC Srebrenica obilježen Dan nezavisnosti BiH - Podsjećanje na važnost zajedništva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo