Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 13:47 |

Performansom u Banjoj Luci nagrada 'vjetru' za rješavanje zagađenja vazduha

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 28.februara (FENA) - Balkan zahtijeva čist vazduh, poruka je koju je danas devet gradova regije, uključujući Banju Luku, poslalo nadležnima i svjetskoj javnosti sa istovremenih javnih okupljanja organizovanih povodom problema kvaliteta vazduha na ovom području. 

Nadležni u banjalučkom Centru za životnu sredinu organizovali su i simbolični performans dodjele nagrade za rješavanje problema zagađenja vazduha u Banjoj Luci.

Nagrada je dodijeljena "vjetru", zahvaljujući kojem je u februaru broj prekomjerno zagađenih dana smanjen na minimum.

- Već godinama, a tako i ove sezone upozoravamo nadležne na problem zagađenosti vazduha. Nažalost, do danas nismo vidjeli konkretne prijedloge niti rješenja, pa niti dovoljnu političku volju za to. U međuvremenu, iznenada se u cijeloj regiji pojavio saveznik koji je uspio riješiti problem u vrlo kratkom roku, pa smo ga tim povodom odlučili nagraditi. To je vjetar - objasnio je Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Po zvaničnim rezultatima, mjerenja kvaliteta vazduha, koji se objavljuju na internet stranici Gradske uprave, Banja Luka je u decembru i januaru bila među najzagađenijim gradovima u Bosni i Hercegovini sa više 45 dana u kojima su koncentracije lebdećih čestica bile u trećoj – najlošijoj kategoriji.

Zbog nepostojanja mjerenja kvaliteta vazduha u realnom vremenu, građani nisu bili obaviješteni o ovakvoj situaciji pravovremeno, niti su bili upozoreni na negativne efekte i mjere zaštite.

-Iz Gradske uprave smo obaviješteni da ćemo biti konsultovani vezano za novi akcioni plan koji tretira pitanje zagađenosti vazduha. Zaista se nadamo da će se vlast početi ponašati odgovorno prema problematici zagađenog vazduha. Ne želimo vidjeti još jedan dokument koji će da završi u ladici dok i dalje udišemo kancerogene čestice svake zime. Ignorisanje ovakvog problema je ne samo neodgovorno prema građanima, nego i opasno - kazala je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mladi Goražda poručili: "Budi ruka spasa jer šutnja nije zlato"

U Sarajevu upriličen performans podrške za narod Palestine

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo