Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 13:27 |

Migranti iz objekta na Stupskom Brdu na obradi i utvrđivanju boravišnog statusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Inspektori Službe za poslove sa strancima i policijski službenici Uprave policije MUP-a pronašli su, u zajedničkoj akciji, 154 migranta koji su boravili u stambenom objektu na lokaciji Stupsko Brdo, čiji vlasnik nema dozvolu za pružanje usluga smještaja.

- Sprovedeni su u prihvatne centre, na obradu i utvrđivanje boravišnog statusa, obzirom da nisu imali identifikacijske dokumente kod sebe - saopćeno je iz Službe za strance.  

Poseban akcent kontrole bio je na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima, izvršenim na području Kantona Sarajevo.

Medicinski timovi u prihvatnim centrima utvrdit će porijeklo fizičkih povreda koje su vidne kod određenog broja tih osoba. Bit će izvršeni i medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti.

Zajedničke aktivnosti Službe za poslove sa strancima sa službenicima Uprave policije MUP-a KS imaju za cilj sprječavanje i sankcioniranje nezakonitog ponašanja migranata, pronalazak osoba u improviziranim   smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području Sarajeva.

- U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole, sačinjen je izvještaj o inspekcijskom nadzoru a vlasniku objekta uručen je prekršajni nalog. Obaviješteni su nadležni poreski i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz njihove nadležnosti - navodi se.

Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave nelegalne smještajne kapacitete za boravak migranata, obzirom da to može utjecati na narušavanje sigurnosnog stanja i rizik je od zaraznih bolesti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

U akciji 'Start II' slobode lišena dva muškarca

Ekspertni tim MUP-a KS: Upućena inicijativa za donošenje Zakona o probacijskoj službi FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo