Svijet     | 28.02.2020. 12:24 |

Grčka pojačala mjere kontrole na granicama s Turskom

FENA Internet

ATINA, 28. februara (FENA) – Grčka je pojačala mjere kontrole na svojim morskim i kopnenim granicama s Turskom nakon dešavanja tokom noći u sirijskoj regiji Idlib, saopćili su u petak izvori iz grčke vlade.

Visoki turski zvaničnik izjavio je da Turska neće više zadržavati sirijske izbjeglice koje pokušavaju  da se domognu Evrope, kao odgovor Ankare na ubistvo 33 turska vojnika u zračnom udaru sirijskih vladinih snaga u Idlibu.

Grčki izvori, koji su odbili da se predstave, izjavili su da je Atina također u kontaktu s Evropskom unijom i NATO-m po tom pitanju.

Grčka je bila glavna ulazna kapija za stotine hiljada izbjeglica koje su pohrlile iz Turske u masovnom egzodusu u 2015 i  2016. godini dok sporazum postignut između Turske i EU nije suzbio priliv ljudi.

Turska provladina novinska agencija Demiroren javila je da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće prema sjeverozapadu zemlje i turskoj granici s Grčkom.

U četvrtak je premijer Minister Kyriakos Mitsotakis izjavio da će vlasti pooštriti granične kontrole kako bi spriječile da koronavirus dođe do egejskih otoka, gdje hiljade migranata žive u očajnim uslovima čekajući da im budu obrađene molbe za azilom, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana