Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 09:49 |

Plakalo: ETIAS sistem važan za sigurnost EU ali i sigurnost građana BiH

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je kako nakon ulaska Hrvatske u Schengen građane Bosne i Hercegovine od početka slijedeće godine očekuje i već nekoliko puta najavljivani sistem ETIAS, te da on nije otežavajuća okolnost kada je u pitanju sigurnost već prednost kako za samu Evropsku uniju tako i za Bosnu i Hercegovinu.

- Već dvije godine se najavljuje početak rada sistema ETIAS, koji je s radom trebao početi ove, ali je prolongiran za početak sljedeće godine, kako bi se dalo vremena agenciji EU-LISA za potpuno uspostavljanje i funkcionisanje ovog sistema - rekao je Plakalo u razgovoru za Fenu.

Smatra da je sistem ETIAS važan za sigurnost kako same Evropske unije tako i Bosne i Hercegovine i u tom kontekstu ne može biti otežavajuća okolnost za građane Bosne i Hercegovine, iz razloga jer će i vlasti Evropske unije ali i Bosne i Hercegovine znati s kojim osobama raspolažu, a koji eventualno iz određenih sigurnosnih razloga nisu dobili potvrdni odgovor o pristupanju i prohodovanju kroz 22 zemlje članice EU zatim Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku. To će dati još veću sigurnost u saradnji institucija Bosne i Hercegovine i Evropske unije u pogledu razmjene podataka.

- Od važnih tehničkih procedura treba istaći da će popunjavanje formulara kao i njegovo plaćanje biti online stoga, će važno biti imati internet konekciju i mogućnost kartičnog plaćanja jer će cijena po formularu iznositi sedam eura. Ukoliko podnositelj dobije pozitivan odgovor o ulasku u EU, formular koji ulazi u bazu zemalja schengenskog prostora važit će tri godine, uz pridržavanje svih sporazuma o viznoj liberalizaciji kako u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, tako i susjednih država nečlanica unije, a predviđeno je da odgovor stigne nakon nekoliko minuta na elektronsku adresu s koje su i dostavljeni podaci - kaže Plakalo.

Dodaje da aplikanti koji dobiju negativan odgovor neće moći ući na prostor pomenutih zemalja, a sami kriteriji će biti naglašeni pred sami početak rada Evropskog sistema za informacije i odobravanje putovanja.

- Sličan sistem već koriste i Sjedinjene Američke Države, stoga je ovo samo jedna od dodatnih sigurnosnih procedura koje Brisel planira implementirati u cilju jačanja sigurnosti EU - naglasio je u razgovoru za Fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Plakalo: Građanima nada za bolje sutra, politikama u BiH veće obaveze od sinoć

Plakalo: Krucijalno je usvajanje dva preostala zakona na kojima se insistira iz Brisela

Lendo-Plakalo: Uski politički interesi ne smiju biti ispred interesa građana Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta