Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 09:33 |

SUVP u FBiH insistira na sankcioniranju odgovornih za političku krizu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Savez udruženja vojnih penzionera u Federaciji BiH (SUVPFBiH) podržava u punom kapacitetu probosanske snage angažirane na očuvanju mira i cjelovite Bosne i Hercegovine, te na planu zaustavljanja i sprečavanja urušavanja zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih tijela i institucija.    

- U vrijeme kad se ponovo žele reprizirati devedesete, kad su pretnje i secesionizam draži od države i mira u Bosni i Hercegovini, mi veterani domovnskog rata 1992.-1995. na sjednici Upravnog Odbora SUVP u FBiH dižemo glas... i upozoravamo domaću, evropsku i svjetsku javnost da ne prihvatamo odbijanja i neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava u Strazburu - navodi SUVP u saopćenju za javnost.

SUVP, istovremeno, zahtijeva da se sve odluke sudova provode odmah i bezuvjetno i na svim nivoima ustavne strukture BiH, ističući da Tužilaštvo i Sud BiH moraju biti u funkciji poštivanja Ustava i zakona BiH i blagovremeno pokretati postupke protiv odgovornih za kršenje zakona.

Nadalje insistiraju na sankcioniranju bilo kakvog pominjanja secesije, otcjepljenja, proglašenja nezavisnosti entiteta, pripajanja susjedima, navodeći kako to predstavlja otvorenu prijetnju državi i svim njenim građanima.

SUVP u FBiH traži, također, od predstavnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine da se dosljedno zalažu za poštivanje zakona i Ustava BiH i ne dozvole bilo kakava odstupanja od provođenja sudskih odluka i presuda. 

- Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, da ne dozvolimo da nas neodgovorni politički predstavnici ponovo povedu u ambis međusobne netrpeljivosti, mržnje i osvete, koja nas neminovno vodi u sukob čije bi posljedice bile pogubne za sve građane BiH - ističe se u saopćenju.

Apel je upućen i predstavnicima međunarodne zajednice da prema svom mandatu i u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma osiguraju mir i prosperitet države Bosne i Hercegovine.

- Od visokog predstavnika zahtjevamo dosljednost i maksimalnu ozbiljnost u poduzimanju konkretnih mjera, jer građani nisu zaslužili i ne prihvataju da žive u predratnom stanju. Visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira neodložno moraju dati jasne i konkretne odgovore na ovo stanje jer oni imaju na raspolaganju mehanizme i mandat da zaštite građane ove države od neodgovornih političara bez obzira o kome se radi - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo