Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 20:53 |

OV Novi Grad Sarajevo - U prošloj godini prepolovljen broj ukradenih automobila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, na današnjoj je sjednici, između ostalog, razmatralo informaciju o stanju sigurnosti i aktivnostima Četvrte policijske uprave u 2019. sa uporednim pokazateljima iz 2018. a od MUP-a KS i ovog puta je zatraženo hitno popunjavanje jedne trećine nedostajućih službenika u Četvrtoj PU.

Istaknuta je potreba za povećnjem broja policijskih struktura na određenim mikrolokalitetima, kao i prisustvo većeg broja policijskih službenika u blizini osnovnih škola i na drugim javnim mjestima.

Vijećnici su se interesirali i o tome šta policija čini po pitanju sprečavanja nelegalne prodaje na gradskim saobraćajnicama, koju vrše migranti, a čime se ometa odvijanje saobraćaja i narušava sigurnost učesnika u saobraćaju.

Rečeno je da PU Novi Grad duži vremenski period radi sa 30 posto manje policijskih službenika, te da teritorijalno "pokriva" najveći dio Sarajevskog kantona. Međutim, i pored toga, procenat rasvijetljenosti krivičnih djela na nivou Kantona Sarajevo, i dalje je najveći na području Novog Grada (55,45 posto), te da se stanje u oblasti kriminaliteta na području općine Novi Grad može ocijeniti zadovoljavajućim.

Načelnik PU Novi Grad Idriz Efendić u svom izlaganju je kazao da su policijski službenici Četvrte PU radili na podizanju nivoa sigurnosti za sve građane u našoj općini.

- Što se tiče kriminaliteta, neznatno je došlo do povećanja izvršenja krivičnih djela, a procenat otkrivenosti počinilaca krivičnih djela je veći od 55 posto. U 2019. došlo je do smanjenja broja otuđenih vozila sa 67 na 37 (44,78 posto). Što se tiče javnog reda i mira, pratili smo i analizirali stanje, kao i vozila GRAS-a i Centrotransa, kako uposlenike tako i putnike, da bi spriječili pojavu sigurnosnih problema. Spriječavali smo i prosjačenje na ulicama, bespravnu uličnu prodaju, obilazili objekte u kojima se okupljaju lica sklona narušavanju javnog reda i mira - kazao je Efendić.

Dodao je da tokom 2019. nije bilo narušavanja javnog reda i mira na masovan i organizovan način, a kada je u pitanju sklanjanje migranata sa ulica, Efendić je pojasnio da Četvrta PU u saradnji sa Terenskim uredom za strance prati kretanje migranata i smještaju ih u migracione centre.

Kada je u pitanju saobraćaj, na prekršajnom osnovu zabilježeno je 106 saobraćajnih nezgoda više nego u 2018., a smanjen je broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, sa pet na dva. Izdato je oko 25.000 prekršajnih naloga.

U prošloj godini Jedinstveni općinski organ uprave primio 37.822 predmeta

Usvojen je i Izvještaj o radu Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Novi Grad Sarajevo za 2019. Sekretar općinskog organa uprave Mersa Kustura istakla je da je u prošloj godini zaprimljeno i protokolisano 37.822 predmeta, na šalterima je ovjereno 609.637 dokumenata, arhivirano 40.630 predmeta, dok je besplatnu pravnu pomoć dobilo 1.039 građana.

Navela je da su nadležne općinske službe, osim osnovne nadležnosti, radile i na realizaciji projekata u cilju poboljšanja uslova života i rada građana općine Novi Grad. Radilo se na izgradnji infrastrukturnih projekata iz oblasti vodovodne i kanalizacione, saobraćajne infrastrukture, obogaćivanju sportskih sadržaja, predškolskih ustanova, školskih objekata i slično.

Kustura je dodala da je sve navedeno, rađeno uz podršku Općinskog vijeća. Radilo se i na izradi provedbeno-planske dokumentacije, rješavanju predmeta iz oblasti legalizacije objekata izgrađenih bez odobrenja za građenje, zatim predmeta iz nadležnosti Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, Službe za obrazovanje, kulturu i sport, Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj i drugih općinskih službi.

Vijeće je usvojilo izvještaj o realizaciji projekata NVO, zatim realizaciji projekata NVO humanitarnog karaktera, kao i izvještaj o dodjeli pomoći u praticipaciji liječenja teško oboljelih građana i podršci bračnim parovima za vantjelesnu oplodnju za 2019., izvještaj o radu Općinskog vijeća Novi Grad itd.

Usvojen je i Nacrt Programa obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 i NOR-a 41-45 u 2020. Vijećnicima je prezentirana informacija o aktivnostima Vijeća mladih Općine Novi Grad Sarajevo, te informacija o realizaciji Programa dodjele jednokratne novčane pomoći porodicama sa troje i više djece u 2019.

Sanel Kasapović, dipl. pravnik, imenovan je za zamjenika Općinskog pravobranioca Općinskog pravobranilaštva Općine Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz te općine. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo