Svijet     | 27.02.2020. 16:58 |

Barnier: Pregovori s Britanijom bit će kratki i teški, sporazum ipak moguć

FENA Internet

VARŠAVA, 27. februara (FENA) - Pregovori nakon Brexita između Britanije i EU bit će teški i kratki zbog britanskog samonametnutog roka, ali je sporazum moguć ako se dvije strane drže svog sporazuma o političkom okviru, izjavio je u četvrtak šef pregovaračkog tima bloka za Brexit.

Michel Barnier obratio se novinarima u Varšavi tokom posjete koja je dio konsulacija s evropskim parlamentarcima i političarima.

- Mislim da je sporazum moguć, čak i u veoma limitiranom vremenu koje nam je na raspolaganju, na osnovu teksta koji smo dogovorili o okviru budućih veza dvije strane - izjavio je Barnier novinarima u zgradi parlamenta u poljskoj prijestonici.

Britanija je u četvrtak objavila svoj pregovarački stav u razgovorima s Evropskom unijom koji ju je stavio na put sukoba, navodeći kako je spremna da napusti pregovore ukoliko „dovoljan napredak“ ne bude ostvaren do juna.

Dvije strane dogovorile su okvirnu političku deklaraciju u oktobru prošle godine, koja pokriva polja sigurnosti i ekonomije.

Barnier, koji se također sastao s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, izjavio je da će EU morati potvrditi da se sporazum o razlazu korektno primjenjuje, posebno kada je riječ o pravima građana, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Macron: Francuskoj je potreban 'red, red i red' za suzbijanje nemira

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Putin: Ruski gubitak povjerenja u Zapad otežao bi postizanje rješenja ukrajinskog sukoba

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'