Ekonomija     | 27.02.2020. 16:41 |

INZ - Dobra poljoprivredna praksa na farmama i modernizacija su ključ uspjeha

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas je učestvovao na edukativnom predavanju za proizvođače mlijeka sa područja cijele BiH, koje je za svoje partnere proizvođače organizovala zenička kompanija ITC.

O modernim tehnologijama i dobroj farmskoj praksi govorili su najpozvaniji stručnjaci, a sa njima su razgovarali poljoprivrednici iz Bugojna, Gradačca, Ključa, Maglaja, Sarajeva, Viteza, Vogošće, Zenice i Žepča.

O dobroj poljoprivrednoj praksi na farmama učesnicima je govorio dr. veterinarske medicine Rusmir Goletić, stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju u Zavodu za veterinarstvo INZ-a.

O novim tehnologijama, među kojima su i uređaji na farmama koje za bazu koriste internet i računarske programe na pospješivanju proizvodnje mlijeka, govorio je menadžer srbijanske kompanije "Kurtsan agri" Ljupčo Stojčevski.

Posebna pažnja je posvećena razgovorima o konkretnoj prilici koja se pruža poljoprivrednicima da, uz stručnu pomoć, učestvuju u apliciranju za predpristupne projekte EU, obzirom da je iskorištenost sredstava koja su iz eurofondova na raspolaganju našim poljoprivrednicima uglavnom daleko ispod 20 posto.

Zaključak skupa u Zenici je da je našim proizvođačima u poljoprivredi i stočarstvu neophodno uvođenje modernih tehnologija koje će utjecati pozitivno na brzinu, količinu, kvalitet i higijensku ispravnost proizvoda.

Oprema, ali i stručna konsultantska pomoć, pa nerijetko i povoljna kreditna ili grant sredstva su na raspolaganju, ali preduvjet za sve to jeste praćenje modernih tokova, uređaja i tehnologija u ovoj oblasti.

Primjeri dobre farmske prakse i uvođenja evropskih standarda, uz pomoć domaćih stručnjaka, već pojedincima u ovoj oblasti daju konkretne rezultate u prodaji, ali i izvozu na sve zahtjevnije međunarodno tržište, saopćeno je iz INZ-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

CIKBiH - Edukacija o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka

CIK BiH - Počela višednevna obavezna edukacija kontrolora izbornih rezultata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom