Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 16:43 |

Ping: Kineski radnici u BiH šire prijateljstvo, a ne virus (VIDEO)

FENA Denis Leko

POČITELJ, 27. veljače (FENA) - Veleposlanik Narodne Republike (NR) Kine u BiH Ji Ping obišao je u četvrtak zajedno s Udruženjem "Bosansko-kinesko prijateljstvo" kineske radnike i menadžere na gradilištima na Koridoru Vc, poddionica Počitelj-Zvirovići, kako bi se upoznao s postignutim napretkom te uvjerio u zdravstveno stanje svih radnika.

Predsjednik Udruženja "Bosansko-kinesko prijateljstvo" Faruk Borić kazao je kako će kompanije koje izvode ove radove završiti projekt po najvišim mogućim standardima.

- Danas smo posjetili dva gradilišta na kojima rade kineske kompanije u BiH, a s nama su bili i predstavnici lokalnih vlasti predvođeni gradonačelnikom Grada Čapljine Smiljanom Vidićem što pokazuje vjeru u navedene kompanije kako će oni po najvišim mogućim standardima, kako profesionalnim tako i zdravstvenim, završiti projekte bez obzira na tešku situaciju u kojoj se Kina danas nalazi zbog postojeće situacije s koronavirusom - istaknuo je Borić.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić kazao je kako je izgradnja novih 11 kilometara autoceste na području Čapljine značajna za ovaj grad, Hercegovinu i cijelu državu.

- Za nas je posebno važno i iz tog razloga što je velik broj naše građevinske operative dobio posao na izgradnji ove dionice i svi naši smještajni kapaciteti su puni. Za neke dvije godine, kad sve ovo bude gotovo, Čapljina će uz  Sarajevo biti grad koji će imati dva ulaza, odnosno dva izlaza s autoceste, a svakako da je to od velikog značaja za našu budućnost, gdje prije svega mislim na gospodarstvo i turizam - istaknuo je Vidić.

Veleposlanik NR Kine u BiH Ji Ping kazao je kako je ovo vrlo značajan projekt bilateralne suradnje.

- Moram naglasiti kako je kineska kompanija State Construction, koja izvodi radove na ovom projektu, ujedno i glavni izvođač izgradnje bolnice u kineskom gradu Wuhanu, odnosno oni su izgradili tu bolnicu u roku od 10 dana što potpuno pokazuje njihovu sposobnost i njihov duh. Iako su njihove obitelji u Kini, oni ulažu sve napore na radovima ovdje i vjerujem kako će završiti ovaj projekt po planu i u skladu s ugovorom - kazao je Ping.

Istaknuo je kako su svi kineski radnici u BiH su obavili samoizolaciju te da nema nikakvih problema što se tiče njihovog zdravstvenog stanja.

- Svi su rekli da su zadovoljni radom i životom ovdje, ali neki građani su malo više zabrinuti zbog epidemije koronavirusa i želim im poručiti da budu bez brige. Kineski narod je vrijedan i principijelan, mi imamo obveze prema sebi pa ako radnici ili menadžeri osjete da nešto nije u redu, oni će sigurno i dobrovoljno otići u izolaciju - naveo je Ping.

Dodao je kako trenutno u Kini borba protiv ovog virusa još nije okončana.

- Što se tiče koronavirusa u Kini, tamo su još uvijek najteži trenutci, ali ovi radnici i menadžeri odlučno su došli u BiH nastaviti navedeni projekt, što pokazuje njihovu iskrenost i vrijednost. Ono što oni nose nije virus, nego prijateljstvo - istaknuo je Ping.

Inače, poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11 kilometara i njenom izgradnjom ovaj dio Hercegovine bit će autocestom direktno povezan s Međugorjem i Europskom unijom (granični prijelaz Bijača s Republikom Hrvatskom).

Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura te bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4068

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16pa41kT7oUkxmAq7t3a7uL0O0yLJrxl5?usp=sharing

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Potpisan Sporazum o kreditu EBRD-a za izgradnju autoputa na Koridoru Vc (VIDEO)

Ambasador Ji Ping pozdravio napore CIK-a da se unaprijedi izborni proces uvođenjem novih tehnologija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo