Stranačke aktivnosti     | 27.02.2020. 15:27 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST  

Sarajevo, 27.02.2020.

Krajnje je vrijeme da Milorad Dodik bude kažnjen

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je krajnje vrijeme da Visoki predstavnik u skladu sa svojom ustavnom obavezom i ovlaštenjima kazni prijetnje, neustavno djelovanje, širenje mržnje i podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine od strane člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Nastavak uvreda i sataniziranje pojedinih medija samo je dokaz da Milorad Dodik nema namjeru odustati od svoje iracionalne, totalitarne politike. Poređenje entiteta RS sa historijskim evropskim regijama poput Katalonije, te nesuvislo povezivanje administrativnog statusa ove dejtonske kategorije sa složenošću historijskih i unutrašnjih političkih odnosa u Španiji, samo su dokaz da Milorad Dodik ne odustaje od svojih iracionalnih težnji. Njihovim nametanjem u dublju krizu i političku kaljužu gura sve građane i državu Bosnu i Hercegovinu, ugrožavajući njenu demokratsku, ekonomsku, evropsku i NATO perspektivu.

Jasno je da Dodik, osokoljen političkom moći koja mu je dodijeljena u državnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti političkim dogovorom vladajuće koalicije, nema namjeru promijeniti svoj pravac djelovanja. Već je očito da u trenutnom omjeru snaga nije moguće očekivati da se parlamenti i Vijeće ministara, kojim u saradnji sa svojim partnerima upravlja SNSD, konačno počnu baviti svojim poslom, odnosno rješavanjem teške ekonomske, demografske, pravosudne i ukupne političke krize u koju je doveden i entitet RS i Bosna i Hercegovina.

Posljednji primjer za to su najave kako smjena Visokog sudskog i tužilačkog vijeća neće biti izglasana u Domu naroda, iako je za nju glasala većina u Predstavničkom domu, uključujući i zastupnike iz RS-a.

Upravo Dodikovo obilato korištenje moći za zaustavljanje svih procesa u državi, na šta smo balgovremeno upozoravali, jeste razlog da Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko konačno počne koristiti svoje ovlasti i na primjeren način kazni Milorada Dodika, ali i svakog onoga ko direktno podriva ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Stoga, očekujemo od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da  vršenjem svojih dužnosti učini da jedina sličnost između Dodika i Puidgemonta bude ta da su obojica odstranjeni iz političkog života.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu