Stranačke aktivnosti     | 27.02.2020. 15:07 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje


Vildana Bešlija: Sarajevska izvorišta pitke vode nezaštićena

Mnoga izvorišta vode u Kantonu Sarajevo nisu adekvatno zaštićena zbog čega postoji bojazan od njihovog namjernog ili slučajnog zagađenja. Jedan od razloga zašto izvorišta nemaju potrebnu zaštitu je i nepostojanje Odluke o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju kao i odluka za ostala izvorišta u nadležnosti pojedinih općina.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, podnijela je inicijativu za hitnu izradu i usvajanje odluka o zaštiti izvorišta. To podrazumijeva i način određivanja zona sanitarne zaštite, ali i druge mjere koje bi doprinijele sigurnosti izvorišta vode u Kantonu Sarajevo. Potreban će biti i otkup zemljišta u prvoj vodozaštitnoj zoni radi njenog ograđivanja.

„U odgovoru iz KJKP ViK na pitanje o zaštiti izvorišta piđe da izvorišta vode u Kantonu Sarajevo nisu adekvatno zaštićena od neovlaštenog pristupa čvrstom i sigurnom ogradom, te drugim potrebnim mjerama fizičke zaštite i osiguranja. Odluku o zaštiti izvorišta čije se zone sanitarne zaštite prostiru na području jednog grada ili općine donosi nadležno općinsko vijeće, a čije se zone sanitarne zaštite prostiru na području više općina donosi Kanton. Zapeli smo na birokratskoj stvari i to je ono što zabrinjava, dovodi u pitanje uopšte volju nadležnih da se posveti zaštiti najvažnijeg životnog resursa u Kantonu. Nepostojanje ovih odluka odličan je izgovor svakom za nerad. S obzirom na dugogodišnje probleme zbog kojih nije usvojena odluka o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju i na sporost u donošenju odluka za ostala izvorišta u nadležnosti pojedinih općina, neophodno je da Kanton Sarajevo uredi ovuu oblast samostalno, po strožijim kriterijima, jer zdravlje građana mora biti na prvom mjestu“, rekla je Bešlija.

Također, Elaborat zaštite i utvrđivanja novih granica vodozaštitne zone u Sarajevskom polju iz 2014. godine, koji je izradio Institut za hidrotehniku Sarajevo, apostrofira potrebu hitnog usvajanja odluka o zaštiti izvorišta.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu