Kultura     | 27.02.2020. 15:37 |

Ovčina posjetio biblioteke u Tešnju i Zavidovićioma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina posjetio je Opću biblioteku Tešanj i susreo se s direktoricom Alminom Brkić-Alagić koja je istakla neke od značajnijih uspješno realiziranih projekata kojim ta biblioteka popularizira i reafirmira kulturno-historijsko naslijeđe.

Osim poznatog, vrlo bogatog fonda knjiga Hamida Dizdara, u Biblioteci se čuvaju i dragocjeni rukopisi koji datiraju iz 15. stoljeća, kao i štampane knjige s početka 17. stoljeća.

Opća biblioteka Tešanj, osim redovnih poslova, ostvaruje i niz različitih aktivnosti poput organiziranja skupova, promocija, okruglih stolova, književnih večeri, radionica, izdavačkih projekata, izložbi i drugo.

Istaknuto je da je za svaku pohvalu odluka Općinskog vijeća i načelnika Općine Tešanj da od 1. januara ove godine za sve građane Tešnja upisnina u Biblioteku bude besplatna, što značajno doprinosi animiranju čitateljske publike, naročito djece školskog uzrasta.

Također, Ovčina je u ime NUBBiH uručio na dar knjige za Opću biblioteku Tešanj.

Osim biblioteke u Tešnju, Ovčina je posjetio i Javnu biblioteku Zavidovići i sastao se sa direktoricom Melisom Mujanović i njenim saradnicima.

Razgovarano je o redovnom funkcioniranju biblioteke, ali i o modelima i metodama prevazilaženja prepreka u radu, te generalno poboljšanju kvaliteta rada i unapređenju te profesije u lokalnoj zajednici u kojoj biblioteka djeluje.

Navedeno je da Javna biblioteka Zavidovići nastoji svoj bibliotečki fond prilagoditi profilu članstva i u značajnoj mjeri zadovoljava potrebe svojih korisnika, a jednako tako učestvuje u realizaciji drugih aktivnosti u oblasti kulture i obrazovanja.

U Strategiji Općine Zvidovići planirana je izgradnja namjenske zgrade za Biblioteku, čime bi dugoročno bio riješen problem oskudnog smještajnog kapaciteta za narastajući knjižni fond.

Uime NUB-a BiH Ovčina je Mujanoviću uručio na dar knjige za Javnu biblioteku Zavidovići, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici NUBBiH i Goethe-Instituta Sarajevo razgovarali o nastavku saradnje

Novi priručnik u stručnoj Ediciji NUBBiH Bibliotečki klasifikacioni sistemi

Gazi Husrev-begova biblioteka nova članica sistema COBISS.BH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana