Kultura     | 27.02.2020. 15:12 |

Na Burch univerzitetu se otvara jedinstvena laboratorija za bh. studente

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Sporazumom o saradnji koji je potpisan danas između Udruženja studenata biologije BiH i Internacionalnog Burch univerziteta definisano je da će laboratorija "Fly Lab" biti dostupna svim studentima u bh. za praksu i naučno-istraživački rad.

Kenan Kraković, student treće godine na Odsjeku za genetiku i bioinženjering na Burch univerzitetu, osmislio je i incirao realizaciju projekata "Fly Lab" koji nosi poseban značaj za bh. studente genetike, biologije i srodnih nauka, jer će im omogućiti visoko-kvalitetno istraživanje, a koje ne zahtjeva visoka ulaganja kao što je inače slučaj u genetici.

- Obzirom da se istraživanje vinske mušice obavlja već 100 godina, ovo istraživačko polje obuhvaća ogromnu naučnu zajednicu kojoj ćemo sad pridružiti i studente iz BiH - rekao je Kraković.

Istraživanja na vinskoj mušići ili Drosophila melanogaster donijela su do sada šest Nobelovih nagrada, uključujući otkrića vezana za embriogenezu, čulo mirisa, razvijanje centralnog nervnog sistema. Oko 70 posto gena koji su nosioci bolesti, prisutni su i kod ljudi i kod vinske mušice, što za čovjeka nosi benefit za potencijalnu prevenciju i liječenje bolesti, jer se eksperimenti provode na vinskoj mušici, a ne na ljudima.

Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini potpisivanjem ovog sporazuma otvara vrata svim svojim članovima, te im pruža priliku za poboljšanjem svojih znanja kroz praksu što je za njih ključno.

Predsjednica Udruženja Monika Šafhauzer rekla je da su veoma zahvalni i osjećaju veliku dozu privilegije što mogu reći da su partneri u ovom projektu koji je inicirao student Burcha i član Udruženja.

- Svjesni smo potencijala naših studenata i njihove želje da unaprijeđuju svoje znanje i nauku u BiH - dodala je Šafhauzer, saopćeno je iz Burch univerziteta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ruske trupe opljačkale i uništile laboratorij u Černobilu

Field: BiH treba iskoristiti aktuelne izazove za napredak prema EU

Otvorena laboratorija za analizu površinske obrade u drvnoj i metalskoj industriji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!