Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 14:36 |

SDA Brčko: Dan nezavisnosti bit će obilježen, zastava BiH je zastava Distrikta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - SDA osuđuje izjave i postupke gradonačelnika Brčko Distrikta Siniše Milića, koji je otkazao sjednicu Vlade Brčko Distrikta, tvrdeći da je postavljanje zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom nezakonito. Dan nezavisnosti, 1. mart je državni praznik Bosne i Hercegovine. On svoju zakonitost crpi iz vrlo jasne dejtonske odredbe koja kaže da važi kontinuitet pravnih propisa Republike BiH u svim slučajevima gdje nije napravljen dejtonski aranžman, što uključuje i Dan nezavisnosti, navode u saopćenju iz SDA Brčko.

Potpuno su netačne izjave gradonačelnika Milića, dodaju, da je slavljenje Dana nezavisnosti kršenje Zakona o praznicima Brčko Distrikta, jer Dan nezavisnosti je državni praznik, koji je utvrđen državnim zakonima, i on ne mora biti utvrđen pravnim aktima nižih administrativnih jedinica. 

Štaviše, bilo bi potpuno apsurdno da jedinice lokalne samouprave poput općina i Distrikta donose zakone u kojima će utvrđivati državne praznike. To je isključiva nadležnost državnih organa, i niže administrativne jedinice imaju samo da poštuju državne praznike.

Što se tiče same zastave, žele podsjetiti gradonačelnika i nedvosmislenu odredbu iz člana 3. Statuta Distrikta, koja kaže: «Distrikt nema drugu zastavu i grb izuzev zastave i grba Bosne i Hercegovine.» Koje dakle druge zastave da ističemo u Brčkom osim ove?!

- Ključna stvar u svemu ovome je, da nervozna reakcija dolazi od gradonačelnika, koji je 10. januara ove godine, prostirao crveni tepih za Milorada Dodika i Radovana Viškovića, isticao srpske zastave, te organizirao institucionalno slavljenje 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Očekujemo da i OHR iznese svoje mišljenje povodom ovog pokušaja gradonačelnika Brčkog da izvrši pravno nasilje i nasrće na ustavnopravni poredak u Brčkom - saopćeno je iz SDA Brčko.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta