Regija     | 27.02.2020. 14:25 |

Ministar: Crnogorski zdravstveni sustav spreman za koronavirus

FENA Agencije

PODGORICA, 27. veljače (FENA) - Povećava se vjerojatnost da koronavirus dođe u Crnu Goru, ali zemlja je spremna odgovoriti na takav scenarij, rekao je u četvrtak crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović.

"Ukoliko se pojavi neka osoba zaražena koronavirusom, sve službe u Crnoj Gori bit će spremne odgovoriti tom zadatku. Kao prvo, tu je Klinički centar Crne Gore, koji raspolaže dovoljnim kapacitetima na Infektivnoj klinici, a po potrebi smo razradili dodatne scenarije da se određene klinike u Kliničkom centru dodatno osposobe i kadrom i opremom", objasnio je Hrapović nakon sjednice Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti..

On je istaknuo da se situacija prati iz sata u sat, te da u slučaju pojave koronavirusa u Crnoj Gori postoji mogućnost uvođenja mjera koje predviđa zakon - zatvaranja škola, vrtića, zabranu masovnih okupljanja, ograničenje kretanja unutar zemlje te samoizolaciju.

Naglasio je da je crnogorski zdravstveni sustav dobro organiziran i funkcionalan, te je pozvao građane da ne dižu paniku.

“Rizik po zdravlje se smatra umjerenim. Nema mjesta panici. Pozivamo građane da budu u povišenom stanju opreza”, rekao je Hrapović.

On je ponovio raniju preporuku zdravstvenih vlasti da se ne putuje u pogođena područja do smirivanja epidemiološke situacije.

Posljednji podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore su da je trenutno u toj zemlji 80 osoba pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog koronavirusa.

Hrapović je rekao i da je zatraženo od kineske kompanije CRBC, koja izvodi radove na autocesti Bar - Boljare, da dostavi plan dolaska radnika koji su angažirani na izgradnji prve crnogorske autoceste.

Radnici prije dolaska u Crnu Goru moraju 14 dana biti izolirani u Kini, a uoči dolaska moraju biti pregledani i sa sobom donijeti adekvatan dokaz, prenosi Hina.

"Dolaskom u Crnu Goru, također moraju provesti dodatnih 14 dana u izolaciji i to je jedina procedura koja omogućava dolazak radnika iz Kine", istaknuo je Hrapović.

Oko 800 kineskih radnika angažiranih u Crnoj Gori, epidemija koronavirusa zatekla je na godišnjem odmoru u Kini.

Kompanija CRBC i crnogorske vlasti preventivno su se dogovorile da se Kinezi ne vraćaju u Crnu Goru do travnja, no kako se u Kini epidemiološka situacija popravila, crnogorska vlada dopustila je da uz određene mjere u tu zemlju doputuje 400 radnika.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta