Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 14:24 |

Vlada USK usvojila Plan zbrinjavanja otpadnih voda u ruralnim područjima

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 27. februara (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na sjednici usvojila Plan zbrinjavanja otpadnih voda u ruralnim područjima.

- Riječ je o područjima koja nisu obuhvaćena centralnim sistemima za odvodnju otpadnih voda. Plan smo uradili zajedno s Kantonalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Aplicirali smo i dio sredstava dobili od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, dok smo ostatak sami obezbijedili. To je izuzetno značajno za sva ruralna područja, pogotovo recimo u području Nacionalnog parka Una - naseljima Kulen Vakuf, Orašac i drugima - kazao je ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić.

Danas je na sjednici prezentiran i prošlogodišnji izvještaj o povećanju broja slučajeva nasilja u porodici, u odnosu na 2018. godinu.

 - Nedopustivo je povećanje broja ovakvih slučajeva za čak 27 posto i to naročito na području općine Velika Kladuša i grada Bihaća. Moramo apelovati na izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, koje bi se odnosile na pooštravanje kaznenih odredbi prema počiniteljima, te adekvatnije zaštite same žrtve", istakla je kantonalna ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.

Usvojen je i Nacrt Zakona o dopuni Zakona o državnoj službi na području Unsko-sanskog kantona, te zatražila skupštinsko razmatranje u formi prijedloga po skraćenom postupku.

 - Ovim ćemo izvršiti manju dopunu Zakona o državnoj službi, ali i otvoriti mogućnost da Vlada USK donese podzakonski akt o načinu funkcionisanja, mandatu i sastavu Komisije za disciplinski postupak. Time ćemo da tako kažem napokon uspostaviti red u državnoj službi, na način da se počne s vođenjem postupaka za povrede službene dužnosti od strane državnih službenika i namještenika - riječi su ministra pravosuđa i uprave USK Asima Dizdarevića.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'