Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 14:37 |

Korman na ročištu u Tuzli zatražio da bude vraćen na mjesto direktora policije

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 27. februara (FENA) - Nakon što je smijenjen s mjesta direktora Uprave policije, Dževad Korman je o svojoj smjeni govorio na ročištu pred Općinskim sudom u Tuzli, kazavši da je nezakonito smijenjen te da je doživio moralnu i ljudsku degradaciju.

Korman je tužio Vladu Tuzlanskog kantona zbog svoje, kako navodi, nezakonite smjene s mjesta direktora Uprave policije TK.

- Prije svega smo tražili da se Dževad Korman vrati na mjesto direktora Uprave policije TK. Ako takav zahtjev nije osnovan, onda neka sud zaustavi procesuduru imenovanja novog direktora. Za osam dana ćemo znati vraća li sud Dževada Kormana na poziciju direktora ili ne. Ukoliko ga sud ne vrati, vodit će se privremeni postupak, a što je bespredmetno. Redovan parnični postupak podrazumijeva dvije godine postupka, a to je bespredmetno jer Kormanu za dvije godine ističe mandat - kaže Kormanov advokat Damir Alić.

On smatra da su Kormanovi argumenti opravdani.

- Ovo je samo dio onoga o čemu smo morali raspravljati, ali je veoma važno naglasiti i činjenicu ministrovih nezakonitosti kao što su izmjene tenderske dokumentacije. Ovo je samo početak postupka, ali u pravom dijelu ćete čuti mikro detalje koji su potkrijepljeni dokazima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - kaže Alić.

I sam Korman je pred Sudom rekao kako osim moralne degradacije trpi i veliku finansijsku štetu, jer mu je na trenutnoj poziciji komandira Policijske stanice Banovići umanjen koeficijen, zbog čega mu je manja plaća do 600 KM.

Ustvrdio je kako se ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić zbog ličnog interesa miješao u rad Uprave policije. Kao jedan od primjera naveo je zahtjev ministra Brkića da se promijeni tender u vezi nabavke vozila za potrebe Uprave policije, kao i da se određeni policijski službenici na pozicijama zamijene nekim drugim ljudima, kako je Korman tokom suđenja naveo, "po njegovim željama“, što predstavlja direktno miješanje u rad Uprave policije. 

Za osam dana bit će poznat daljni tok postupka u ovom slučaju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Policiju Brčkog posjetili članovi Asocijacije vojno diplomatskih predstavnika u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo