Svijet     | 27.02.2020. 14:31 |

Granatiranje obustavilo letove na jedinom aktivnom aerodromu u Tripoliju

FENA Internet

TRIPOLI, 27. februara (FENA) - Granatiranje u četvrtak ujutro obustavilo je sve letove iz Mitige, jedinog aktivnog aerodroma u libijskoj prijestolnici Tripoliju, saopćeno je iz aerodroma na njihovoj Facebook stranici.

Granatiranje je uslijedilo nakon nekoliko pokušaja istočnih libijskih snaga pod komandom Khalife Haftara da zauzmu prijestolnicu s obzirom da se tu nalazi sjedište međunarodno priznate vlade.

Prva runda političkih pregovora u okviru mirovnog procesa za Libiju počela je u srijedu u uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi. 

- Mogu potvrditi da su libijski mirovni pregovori počeli danas u Ženevi. Pregovori su u toku - kazao je za Anadoliju glasnogovornik Ureda UN-a u Ženevi Rhael Leblanc.

Pregovori su počeli i uprkos ranijim najavama međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije da neće učestvovati u procesu.

Leblanc je kazao da nema informacije o delegacijama koje učestvuju na pregovorima, ali da zna da su pregovori počeli.

UN je u utorak saopćio da će pregovore u Palati nacija u Ženevi voditi Ghassan Salame, specijalni izaslanik Mirovne misije UN-a u Libiji (UNSMIL).

Stalni predstavnik Libije u ženevskom uredu UN-a Tamim Baiou za Anadoliju je kazao da se pregovori vode pod okriljem Ujedinjenih nacija i da on nema detaljnije informacije o njima.

Politički mirovni pregovori za Libiju počeli su nakon što je u nedjelju završena i druga runda vojnih pregovora koji su u Ženevi vođeni pod okriljem UN-a.

- Strane su se dogovorile da nacrte sporazuma dostave njihovim rukovodstvima za dalje konsultacije i dogovorili su da se ponovo sastanu narednog mjeseca i nastave razgovore - saopćeno je iz UNSMIL-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

U Libiji konferencija o rekonstrukciji, upućen poziv bh. kompanijama

Gradonačelnik Derne i drugi dužnosnici uhapšeni nakon poplava

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo