Najave     | 27.02.2020. 13:09 |

BANU: Sloboda uma, hrabrost i bosanski prkos sinonimi za akademika Filipovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) saopćila je danas da je odlazak bošnjačkog doajena filozofije i historije, mislioca, pisca i esejiste akademika Muhameda Filipovića nenadoknadiv gubitak za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti, čiji je bio predsjednik.

- Sloboda uma, hrabrost i bosanski prkos sinonimi su za akademika Filipovića, velikog mislioca i utemeljitelja institucija znanja, mentora i učitelja koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja. Akademik Filipović će ostati upamćen kao najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji bošnjačkog naroda i bosanskog duha koji bdije nad domovinom - navodi se u saopćenju BANU.

Komemorativni skup bit će upriličen 28. februara u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, dok će dženaza biti klanjana istoga dana nakon džume namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a ukop će biti obavljen u 13.30 sati na Gradskom groblju Bare, saopćilo je Predsjedništvo Akademije. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održan akademski diskurs u organizaciji BANUK-a povodom 1. marta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu