Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 12:32 |

Salkić: Banja Luka nikad nije, niti će biti srpski grad, još manje Vučićev

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27.februara (FENA) - Izjavama da je Banja Luka srpski grad širi se vjerska i nacionalna mržnja te se dodatno poziva na majorizaciju, diskriminaciju i tihi mirnodopski progon svih onih koji se ne slažu s aktuelnom seperatističkom politikom Milorada Dodika - ukazao je danas potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Tvakve izjave, kako je naglasio, nanose štetu svim građanima i nisu u interesu mira i progresa građana Banje Luke, ali i svih drugih građana entiteta i države Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je Banja Luka bosanskohercegovački šeher opjevan u pjesmama i kao takvu je doživljavaju i u srcima nose svi građani Banje Luke i Bosne i Hercegovine.

-To je tako bilo i tako će ostati i to neće uspjeti promjeniti nacionalistička i seperatistička politika Milorada Dodika, kao što nije uspjela promjeniti ni agresivna politika ratnog zločinca Radovana Karađića koji je vodio pobunjene bosanske Srbe i kao takav je osuđen za genocid nad Muslimanima - Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN Srebrenica - naveo je Salkić.

Banja Luka nikad nije, niti će, dodaje, biti srpski grad, a još manje na nju polaže pravo Aleksandar Vučić, „koji je bio sudionik agresije na Bosnu i Hercegovinu“. -Ona je bila i ostaje grad svih onih koji je vole, a ne onih koji je svojataju za sebe i šire mržnju prema drugima - kazao je Salkić.

Banja Luka i Bosna i Hercegovina preživili su, kaže, mnoge kroz historiju koji su pokušavali dijeliti Bosnu i Hecegovinu, pa će preživjeti i ove najnovije nasrtaje Milorada Dodika.

-Posljedice koje ostavlja seperatistička i antimirnodopska politika Mlorada Dodika vidljive su pred stranim konzulatima u Banjoj Luci svakoga dana jer građani odlaze ne želeći da žive u društvu neizvjesnosti i svakodnevnog straha od mogućih sukoba koje produkuje aktuelna vlast u entitetu predvođena Miloradom Dodikom.

Zbog svega ovoga, a u interesu mira i stabilnosti te u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i regiona krajnje je vrijeme da se zaustavi huškačka politika koja ugrožava mir a koju predvodi Milorad Dodik- kazao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je prethodno na konferenciji za novinare rekao da lider SDA Bakir Izetbegović „ne može da svojata Banju Luku kao šeher grad te da ona pripada Srbima i srpskom narodu i RS“. 

-Banja Luka više pripada Aleksandru Vučiću i više podržava Vučića nego što je ikada i što će ikada podržavati Izetbegovića i njegove sljedbenike - ustvrdio je Dodik.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Vučić i Dodik razgovarali o zajedničkim projektima Srbije i Republike Srpske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo