Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 12:14 |

Vlada HBŽ-a otkazala primjenu Konvencije o noćnom radu

FENA Saopćenje

LIVNO, 27. veljače (FENA) - Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) na danas održanoj sjednici usvojila je Zaključak o pokretanju inicijative otkazivanja Konvencije o noćnom radu (žene) broj 89 iz 1948. godine, Međunarodne organizacije rada, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 1993. godine.

U svom komentaru Međunarodni komitet eksperata za primjenu konvencija i preporuka iznio je zapažanje da se Konvencija više ne primjenjuje ni u zakonodavstvu ni u praksi u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, te je potaknuo vlade da više ne primjenjuju Konvenciju broj 89, imajući u vidu jednakost spolova i nediskriminaciju u zapošljavanju, i da poduzmu konkretne mjere u skladu s ustavnim procedurama Međunarodne organizacije rada kako bi se formalno prekinule obveze koje proizlaze iz ove Konvencije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Županijskog odbora za razvoj (ŽOR) Hercegbosanske županije za izradu Strategije razvoja Hercegbosanske županije 2021.-2027.

U to tijelo imenovano je 27 članova na čelu s koordinatoricom Ivanom Mišković i koordinatorima radnih grupa za poljoprivredu i ruralni razvoj, okoliš i komunalnu infrastrukturu, gospodarstvo, razvoj ljudskih potencijala i strukturu za upravljanje te koordinatorom za radnu grupu PJI.

Zadaci i uloga članova ŽOR-a u procesu izrade Strategije razvoja HBŽ-a 2021. - 2027. godine, među ostalim, su savjetodavna i tehnička podrška u procesu izrade svih faza dokumenta Strategije; savjetodavna i tehnička podrška u procesu koordiniranja izrade i kandidiranja projekata u Strategiju razvoja HBŽ 2021-2027; suradnja s mjerodavnim federalnim i županijskim ministarstvima, ostalim županijama i jedinicama lokalne samouprave u sastavu županije, a koji doprinose realizaciji razvojnih prioriteta te sudjelovanje na obukama i stručnim predavanjima predviđenim za pripremu i provedbu Strategije razvoja u svrhu stručnog usavršavanja u području izrade i pripreme strateških dokumenata, razvojnih projekata definiranih u Strategiji i trogodišnjem i godišnjem planiranju i izvještavanju

Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i usvojila zaključak kojim se zadužuju tijela županijske uprave: Stručne službe Vlade Sektor za razvoj, Ured za zakonodavstvo i Ministarstvo pravosuđa Hercegbosanske županije da sukladno preporukama pripreme podzakonske akte predložene Informacijom o procesu europskih integracija u Hercegbosanskoj županiji za 2019. godinu koji se odnose na uspostavljanje horizontalne koordinacije procesa europskih integracija u tijelima uprave HBŽ-a, a odnosi se na cjelokupan proces pridruživanja uključujući i programiranje pretpristupne pomoći (IPA instrument) te Prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o Uredu za zakonodavstvo HBŽ-a i dopune Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Ureda.

Donesena je i Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju članova školskog odbora SŠ "Kupres" iz Kupresa kojim se Tomislav Pašalić imenuje članom školskog odbora SŠ "Kupres" iz Kupresa iz reda osnivača.

Nakon razmatranja prijedloga, Vlada je donijela i Odluku o davanju suglasnosti za korištenje naziva Hercegbosanska županija. Tom odlukom Vlada HBŽ daje suglasnost Sindikatu državnih službenika, namještenika i zaposlenika HBŽ-a za korištenje naziva "Hercegbosanska županija" u nazivu Sindikata.

Vlada HBŽ-a donijela je odluku o neradnom danu u povodu Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, a s obzirom da taj praznik pada na nedjelju, neradnim danom je proglašen ponedjeljak, 2. ožujka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Vlada HBŽ-a izdvojila 62.625 KM za saniranje štete nastale u olujnom nevremenu u Drvaru

U Vladi HBŽ-a upriličen prijam za novu Miss Hrvatske Tomislavu Dukić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu