Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 11:24 |

Dodik: Verbalni sukobi neće ugroziti mir u BiH, RS nema plan za secesiju

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. februara (FENA) - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas da teški verbalni sukobi neće ugroziti mir u BiH, da u RS nema nijednog plana za secesiju te da želi izvorni Dejtonski sporazum.

-Ne pozivamo na rat i sukobe. Nikakvog rata neće biti. U RS nema nijedan plan za secesiju. Nije donijela nijednu odluku te vrste. Secesije nema u dokumentima RS-a, ali ima naravno razgovora o tome. Ne želimo nikakvu destabilizaciju, a naš legitiman cilj je da RS vratimo izvorne nadležnosti - ustvrdio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kritikovao je jučerašnje izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, SBB Fahrudina Radončića i DF-a Željka Komšića, navodeći da su to bili "napadi na RS i Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića...“, koje, kako kaže, nisu remetilački faktor, kako se to želi predstaviti i da takve izjave odbacuje.

-BiH je duboko podijeljeno društvo, jer se ne uvažavaju svi na isti način, a međunarodna zajednica je ovdje na fonu bošnjačke politike. Dva naroda, Srbi i Hrvati su nezadovoljni, a ne možete graditi državu na majorizaciji... -ustvrdio je on.

Ponovio je da u Domu naroda parlamenta BiH neće biti usvojen Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Tvrdi da će RS povući saglasnost za formiranje VSTV-a, a isključio je mogućnost korištenja "bonskih ovlaštenja“ visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je rekao da je Dodik prešao "crvenu liniju“, navodeći da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Dodik je ponovio nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, štetnih odluka Ustavnog suda BiH po RS te dodao da ostaju na snazi zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s radom te bh. pravosudne institucije, kritikujući opoziciju u RS da je od njih odustala.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Habota: Sada je važno da vlasti i politika urade svoj dio posla

Predstavnici stranaka parlamentarne većine sastali se u Sarajevu

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti