Ekonomija     | 26.02.2020. 18:28 |

Prijedlog zakona o ESVKS ide u skupštinsku proceduru

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo (ESVKS) na sjednici u srijedu razgovaralo je o Prijedlogu zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću za područje KS, koji će biti upućen Skupštini KS na usvajanje.  

Predsjedavajući ESVKS i predsjednik KO Saveza samostalnih sindikata KS Franjo Rener kazao je novinarima prije sjednice da nema više mogućnosti za javnu raspravu, ali ima za djelovanje putem amandmana socijalnih partnera i ostalih koji budu zainteresirani za to.  

Pojašnjava da je ESVKS prošle godine, na inicijativu poslodavaca, pokrenuo pitanje za donošenje takvog zakona. Ranije su održane i dvije javne rasprave o tekstu tog zakona. 

Dnevnim redom današnje sjednice bio je predviđen, među ostalima, i Nacrt zakona o sudskim taksama.

Po riječima resornog ministra Amela Kovačevića postojeći Zakon o taksama je zastario, a novi tekst zakona podrazumijeva određene korake da se pojača naplata javnih prihoda u KS, doprinese kreiranju adekvatnog poslovnog okruženja u KS i kvalitetnije definiraju kategorije ljudi oslobođenih plaćanja sudskih taksi (socijalne kategorije).

Potpredsjednik ESVKS Safudin Čengić iz Udruženja poslodavaca KS smatra da se institucija Ekonomsko-socijalnog vijeća treba koristiti da bi tri socijalna partnera mogla zajednički dogovoriti aktivnosti.     

Ekonomsko-socijalno vijeće KS čine predstavnici svakog od socijalnih partnera, odnosno Vlade, te reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu