Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 18:14 |

Gradski štab Banje Luke naložio mjere u slučaju pojave koronavirusa

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. februara (FENA) - Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije naložio je danas nadležnim gradskim službama i Domu zdravlja niz preventivnih mjera zbog aktuelne epidemiloške situacije s koronavirusom.

- Za sada, nema razloga za uznemirnost građana, ali ima razloga da preduzmemo preventivne mjere koje možemo u ovom momentu – rekao je gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičićem, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Po podacima zdravstvenih službi, u Banjoj Luci nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od koronavirusa, s tim da je pod pojačanim medicinskim nadzorom 28 osoba koje su proteklih dana boravile u dijelovima Italiji, u kojim je registrovana pojava koronavirusa. 

– Nema promjena u vezi s radom škola, vrtića, održavanja manifestacija i takmičenja. Pratićemo dalje situaciju i preduzimat ćemo mjere u nadležnosti lokalne zajednice. Republički nivo vodi cijelu aktivnost u vezi s ovom situacijom, Grad prati izdate instrukcije i naredbe sa nivoa republičkih organa i institucija – kazao je Radojičić.

Kada je riječ o pojedinim mjerama i aktivnostima, on je istakao da će se na dnevnom nivou pratiti epidemiološka situacija u gradu putem Doma zdravlja.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović izjavila je da je već pripremljen operativni plan postupanja u slučaju pojave koronavirusa.

Apelovala je na sugrađane da bez prijeke potrebe ne idu kod porodičnog doktora, a i generalna preporuka Štaba je da hronični bolesnici i starije osobe ne odlaze na velike javne skupove i mjesta na kojima eventualno mogu da „zarade“ neki virus.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'