Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 18:00 |

Malićbegović:Smanjenje broja graničnih prijelaza, u slučaju pojave koronavirusa

FENA Dušica Stanojević

DOBOJ, 26. februara (FENA) - Pomoćnica ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine u sektoru za zdravstvo Draženka Malićbegović izjavila je danas da će, u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa, entitetski premijeri tražiti da se pokrenu određene procedure na nivou država, kao što je smanjivanje broja graničnih prijelaza. 

- U skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima, granični prijelazi ne mogu biti zatvoreni, ali ih možemo svesti na onoliki broj, na koji možemo dati adekvatan odgovor – rekla je Malićbegović novinarima u Doboju, nakon sastanka. 

Podsjetila je na saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te istakla da su klinički centri, koji imaju osposobljene laboratorije, dobili određen broj testova za testiranje pacijenata na koronavirus, a naredne sedmice očekuje se isporuka određene količine zaštitne opreme. 

- U skladu s procedurama Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju potvrde oboljelih od koronavirusa u BiH, oni su spremni da u roku od 72 sata pruže dodatnu podršku za zdravstvene radnike, opremu i testove - rekla je Malićbegović. 

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić je pojasnio da karantin ne mora biti zdravstvena ustanova, već to može biti i samoizolacija. 

Precizirao da je neophodno da se bolje organizuju na nivou države te da sve nadležne institucije koordinirano djeluju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić je rekao da je na sastanku u Doboju konstatovano da su zdravstveni centri u BiH spremni za potencijalne izazove kada je u pitanju virus korona. 

Istakao je da i mediji imaju odgovornost da prenose tačne i pravovremene informacije u vezi s tim virusom.

Premijeri Federacije BiH i RS Fadil Novalić i Radovan Višković su, nakon sastanka u Doboju, apelovali da se ne diže pretjerana panika kod građana, jer su nadležne institucije preduzele sve neophodne mjere u slučaju pojave koronavirusa u BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija iz RS i Federacije BiH, ministri zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić te Federacije BiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH te nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, civilne zaštite.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Konaković o regionalnom skupu bošnjačkih predstavnika: Jedinstvo Bošnjaka se počinje dešavati

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana