Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 17:48 |

Predstavnički dom PSBiH podržao Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je na sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik Dragan Mektić.

Predloženi zakon predviđa da mandat Vijeća, u sadašnjem personalnom sastavu, prestaje 15. juna 2020. godine. Najkasnije do 08. juna 2020. godine, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, saglasno Zakonu o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća - navedeno je u predloženom zakonu.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija”.

Poslanici nisu usvojili Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a čiji je cilj jačanje uloge ove institucije u promociji ljudskih prava, stvaranja uvjeta za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga s nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom i unapređenja finansijske nezavisnosti.

Zbog nepostojanja potrebne entitetske većine glasova iz entiteta Republika Srpska na usaglašavanje Kolegiju doma upućeno je više zakonskih prijedloga.

Između ostalog Kolegij će se pokušati usaglasiti o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o finansiranju institucija BiH, Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH, te Zakona o sistemu državne pomoći u BiH (P.Z.E.I).

Na usaglašavanje Kolegiju će biti upućeno i nekoliko zakona koje su poslanici danas razmatrali u prvom čitanju.

Predstavnički dom nije prihvatio negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, te je komisija zadužena da sačini novi izvještaj.

Kolegij doma će se, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a prilikom glasanja, morati usaglašavati i o više izvještaja.

Poslanici nisu usvojili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2017. godinu i Izvještaj o realizaciji programskih planova za 2017. godinu BHT1, BH Radija1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedija BHRT-a.

Također, nisu primili k znanju Izvještaj o realizaciji programskih planova za 2018. godinu BHT1, BH Radio 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedije BHRT-a.

Podržana je inicijativa poslanice Mirjane Marinković Lepić, kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH donese odluku o provjeri diploma svih zaposlenih u državnim institucijama u smislu kontrole validnosti diploma u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti obrazovanja.

Poslanici su, glasajući u drugom krugu, dali saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazumа, ugovora i konvencija.

Materijali koje su razmatrali u zatvorenom djelu sjednice, a koji nose oznaku „povjerljivo“, upućeni su Kolegiju na usaglašavanje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom