Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 17:16 |

Počela posebna sjednica NSRS na Dodikov zahtjev

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26. februara (FENA) - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi s dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH bez konsenzusa, počela je danas u Banjoj Luci.

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika (Fronteksa) na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

Kolegij je za ovu sjednicu utvrdio Prijedlog dnevnog reda s jednom tačkom: Izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojenim na 9. redovnoj sjednici održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske. 

U pitanju je Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine, bez konsenzusa usvojen na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara 2020. godine, "veoma štetan po vitalne interese RS".

Dodik traži i da entitetski parlamentarci potvrde da je Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara 2020. godine, “veoma štetna po vitalne interese RS”.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština RS-a razmatra izjavu člana Predsjedništa BiH iz RS. Ukoliko u roku od deset dana od dana proslijeđivanja Izjave Narodna skupština RS dvotrećinskog većinom potvrdi Izjavu, osporeni Zaključak Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo