Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 17:12 |

Izetbegović, Radončić, Komšić: Dodik je prešao 'crvenu liniju'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratke fronte (DF) Bakir Izetbegović, Fahrudn Radončić i Željko Komšić, u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Sarajevu, poručili su da probosanske snage neće sjediti skrštenih ruku povodom toga što je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prešao "crvenu liniju" nepoštivanjem institucija i secesionističkim porukama na štetu države Bosne i Hercegovine.

- Prijetnje secesionizmom, najave neustavnih referenduma i druge aktivnosti koje poduzimaju Milorad Dodik, SNSD i druge političke stranke iz entiteta RS, odbijanjem da provode oduke Ustavnog suda BiH, predstavljaju grubi nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum, čime se ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, ali i cijelom regionu.

Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorit ćemo snažno i odlučno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima. Niko nikada neće od Bosne i Hercegovine odvojiti niti jedan dio njene teritorije. Bilo kakva aktivnost u tom pogledu može pruzrokovati jedino urušavanje mira postignutog u Dejtonu - navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera triju stranaka.

Oni su poručili predstavnicima međunarodne zajendice da je krajnje vrijeme za odlučne korake kako kriza koju je prouzročio Miorad Dodik ne bi eskalirala s nesagledivim posljedicama.

Uskoro video.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izetbegović: Svaki 25. novembar nas podsjeća na antifašističke vrijednosti utkane u temelje BiH

Izetbegović boravio u radnom posjetu Kantonalnoj organizaciji SDA HNK

Komšić uputio telegram saučešća kralju Kraljevine Maroko nakon razornog zemljotresa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo