Svijet     | 26.02.2020. 16:34 |

Surkov: Ukrajina nikada neće ponovo vratiti kontrolu nad istokom zemlje

FENA Internet

MOSKVA, 26. februara (FENA) - Bivši visoki savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorio je da Ukrajina nikada neće biti u stanju da ponovo vrati kontrolu nad istokom zemlje pod vlašću separatista.

Vladislav Surkov, koji je napustio funkciju Putinovog savjetnika za Ukrajinu u ovom mjesecu, tvrdi u komentarima objavljenim u srijedu da je napustio tu poziciju zbog pomaka u stavu Kremlja prema ukrajinskom sukobu. On nije naveo konkretne razloge svog odlaska, navodeći da je to samo promjena konteksta prema Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učinio je rješenje sukoba u istočnoj Ukrajini svojim prioritetom. Na decembarskom samitu Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, četvero čelnika nije ostvarilo pomake ali su postigli sporazum o razmjeni zarobljenika i novim mjerama na okončanju sukoba.

Analitičari u Moskvi pripisuju odlazak Surkova s pozicije savjetnika namjeri Kremlja da zauzme blaži stav prema Ukrajini, nakon što je Zelenski objavio da želi pomake ka rješenju sukoba.

Surkov je imenovan za nasljednika ključnog čovjeka Kremlja za Ukrajinu i još jednog dugogodišnjeg Putinovog savjetnika, Dmitrija Kozaka.

Upitan danas da li se ruska politika prema Ukrajini promjenila, Putinov portparol Dmitrij Peskov odbacio je Surkovljeve tvrdnje, rekavši da se Kremlj povinuje mirovnom sporazumu iz 2015. postignutom uz posredovanje Francuske i Njemačke, kao osnovu za političko rješenje sukoba.

Sukob na ukrajinskom istoku, s većinskim stanovništvom kome je ruski maternji jezik i industrijskom središtu zemlje, nazvanom Donbass, izbio je u aprilu 2014. godine, sedmicama nakon ruske aneksije Krimskog poluotoka. Više od 14.000 ubijeno je u borbama između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Surkov je pohvalio čelnike separatista u istočnoj Ukrajini kao „istinske ratnike“ i „prave heroje“. On je istaknuo da Ukrajina nikada neće biti u stanju da obnovi kontrolu nad teritorijama pod pobunjeničkom kontrolom.

-  Donbass ne zaslužuje takvo poniženje. Ukrajina ne zaslužuje takvu počast – kazao je.

Surkovljeve ratoborne izjave u oštroj su suprotnosti s uobičajenom retorikom Kremlja, koji traži od ukrajinskih vlasti da se angažuju u dijalogu s pobunjenicima i da rade na političkom rješenju koje bi ponudilo široku autonomiju pobunjeničkim regijama, u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, prenosi Associated Press.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!