Svijet     | 26.02.2020. 18:37 |

Kluge: Prijetnju od koronavirusa možemo prevladati samo ako djelujemo zajedno

FENA Saopćenje

RIM, 26. februara (FENA) - Do današnjeg dana imamo potvrđeno 80.000 slučajeva virusa Covid-19 u 34 zemlje svijeta. Četiri države, Afganistan, Bahrein, Irak i Oman, prijavile su nove slučajeve zaraze u posljednja 24 sata, a 97 posto slučajeva se nalazi u Kini, izjavio Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu na zajedničkoj pres-konferenciji italijanskog ministarstva zdravstva i SZO-a. 

- I u Evropi su pogođene mnoge države, a najviše je pogođena Italija gdje je došlo do naglog porasta u samo nekoliko dana. Neki od njih nemaju jasne epidemiološke veze, kao što je historija putovanja u Kinu ili kontaktia sa zaraženim - kazao je Kluge.

Naglasio je da ovo predstavlja značajan izazov za italijanske vlasti, ali da će one uložiti napor kako bi spriječili dalje širenje koronavirusa.

- SZO podržava italijanske zdravstvene vlasti u naporima suzbijanja širenja virusa i liječenju oboljelih pacijenata - kazao je on.

Poručio je italijanskom narodu da se zaštite  individualno, ali   i svoju okolinu. Naglasio je da je od posebne važnosti da se vodi računa o higijeni ruku i disajnog trakta. 

- Mediji imaju veoma važnu ulogu. Moraju tačno izvještavati i koristiti zvanične izvore. Vaša uloga se sastoji ne u tome da se ide tamo gdje je priča nego da obavljate javnu uslugu. Imate značajunu ulogu u zaštiti zdravlja vaših sugrađana - kazao je direktor SZO za Evropu.

SZO i Evropa pojačavaju napore kako bi pomogli građanima Evrope. Ovo je vrijeme za globalnu solidarnost i prijetnju koronavirusom možemo prevladati samo ako djelujemo zajedno, poručio je Kluge.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavljen projekt EU o reformi zdravstvenog sektora u vrijednost od 10 miliona eura

Studija SZO za regiju Evrope: Antimikrobna otpornost ozbiljna prijetnja sigurnosti pacijenata

Pretilost kod djece u evropskoj regiji SZO i dalje visoka, 29 posto djece ima prekomjernu težinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'