Regija     | 26.02.2020. 15:24 |

Slovenski liječnici zabrinuti organizacijom zaštite od koronavirusa

FENA Agencije

LJUBLJANA, 26. veljače (FENA) - Slovenska liječnička komora ne slaže se s planom po kojemu bi se potencijalno zaraženi novim koronavirusom primali i obrađivali u domovima zdravlja, odnosno na urgentnim odjelima bolnica i stanicama hitne pomoći.

Prema prijedlogu ministarstva zdravstva, u Sloveniji bi se u slučaju pojave i širenja infekcije uspostavilo 55 takvih centara, gdje bi se izvodila trijaža i uzimali brisovi, prenosi Hina.

Kako prenose slovenski mediji, u komorskoj udruzi liječnika i stomatologa navode da "i dalje sa zabrinutošću" prate organiziranje zdravstvene skrbi u slučaju epidemije novog koronavirusa, jer bi takve predložene "ulazne točke" za primanje i obradu mogućih nosilaca virusa zapravo vodile u nekontrolirano širenje bolesti, kako među pacijentima, tako i među zdravstvenim osobljem.

Komora navodi da radi maksimalnog preventivnog ograničavanja širenja koronavirusa takve "ulazne točke" trebaju biti organizirane na regionalnoj razini, u okviru područnih jedinica nacionalnog Instituta za javno zdravlje, i to u odvojenim prostorima, izvan domova zdravlja i urgetnih odjela.

Na takvim bi mjestima, kako predlažu, aktivnu ulogu preuzimali epidemiolozi koji bi odredii daljnju obradu odnosno postupanje  za svaki  pojedini slučaj.

Sve osoblje na takvim mjestima treba biti dobro opremljeno zaštitnim sredstvima te se na odgovarajući način organizirati za pravilno uzimanje brisova, dijagnostiku te usmjeravanje osoba, odnosno bolesnika, s obzirom na njihovu anamnezu i rezultat testiranja, preporučuje slovenska liječnička komora.

Kako ističu, to znači da medicinski stručnjaci u takvim centrima uz odgovarajuće uvjete rada moraju odlučiti tko mora biti hospitaliziran, tko će se liječiti kod kuće u samoizolaciji ili će ići u karantenu, kad ona bude uspostavljena, navode liječnici.

Zbog priprema na prvi slučaj zaraze i  eventualnosti epidemija u srijedu je, uz ljubljanski klinički centar, još nekoliko regionalnih bolnica proglasilo mjeru zabrane posjeta bolesnika, a to je već ranije učinio i mariborski KBC.

U Sloveniji je, po službenim podacima, do sada bilo 49 testova na koronavirus i svi su testovi pokazali negativan rezultat, no svi strahuju da je velika mogućnost unosa virusa, posebno preko sjeverne Italije.

Slovenski mediji navode da je strah prisutan osobito u krajevima uz granicu s Italijom, gdje su u nekim općinama postavili i šatore ili kontejnere za eventualni prihvat i testiranje.

Slovenski biskupi vjernicima su preporučili da ne dolaze u crkvu ako su bolesni. Uz ostalo, biskupska konferencija preporučuje da se vjernici u crkvi ne služe posvećenom vodom prilikom križanja, a euharistiju da prakticiraju primanjem hostije na ruku, a ne izravno u usta.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo