Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 15:01 |

PSBiH - Poslanici razmatrali prijedlog dopuna Zakona o lijekovima

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrao je danas principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović (Naša stranka).

Poslanici Mirjana Marinković Lepić je kazala da se radi o dopuni člana 63. stav 3 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, gdje se kaže da „pravne osobe koje prometuju lijekovima na veliko, smiju prodavati lijekove samo pravnim i fizičkim osobama koje imaju dozvolu za promet lijekova na veliko i malo“.

- Naš prijedlog je da se tu doda i izraz „i zdravstvenim ustanovama, odnosno drugim pravnim osobama koji imaju odobrenje za obavljanje zdravstvene djelatnosti“ - pojasnila je Marinković Lepić.

Po njenim riječima, ovim zakonom je definiran promet lijekova na veliko i malo.

- Ovdje je u pitanju činjenica da se vakcine, pogotovo one koje nisu u procesu obavezne imunizacije, nabavljaju u apotekama, da se na određeni način prekida taj 'hladni lanac', jer ne znamo na koji se način oni koji kupuju te vakcine ophode prema njiima. Da li ih pravilno čuvaju, koliko je vremena proteklo od kupovine itd. To se pogotovo odnosi na one osobe koje, ili zbog obaveze vakcinacije u određenim zemljama i u određenim dijelovima svijeta moraju da se vakcinišu, tako da bismo samo željeli da se dopuni ova odredba da se promet lijekovima omogući i zdravstvenim ustanovama, odnosno drugim pravnim osobama koje imaju odobrenje za obavljanje zdravstvene djelatnosti - pojasnila je Marinković Lepić.                  

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da se ovim prijedlogom zakona predlaže da izuzetno trgovci mogu isporučivati lijekove zdravstvenim ustanovama i privatnim praksama, odnosno predlaže se izuzetak da veletrgovine, odnosno veledrogerije mogu obavljati poslove prometa lijekova na malo, koji je saglasan članu 71 istog zakona.

- Bojim se da zakon ovakav, samo mijenjajući ovaj član, neće ispuniti svoju funkciju s kojom se ja u potpunosti slažem. Treba znati da je u FBiH, a mislim da je slična situacija i u RS-u, po aktuelnom zakonu također moguće da veletrgovine prodaju lijekove zdravstvenim ustanovama ukoliko zdravstvene ustanove imaju službu za farmaceutsko snabdijevanje. One to nemaju najčešće, a to nije prekomplikovano da se napravi i da na taj način mogu ostvarivati mogućnost kupovine bez posredovanja apoteka - naveo je Magazinović.

Istaknuo je da apoteke poskupljuju lijek, „dakle ide veledrogerija, apoteka, bolnica i tu je otprilike 25 posto skuplji lijek na kraju kada je u pitanju dom zdravlja nego što bi bio kada bi oni mogli direktno nabaviti“.

Napomenuo je da ima još nekoliko članova u tom zakonu koji tretiraju istu oblast i gdje bi se trebalo intervenisati.  

- Opcija da zdravstvene ustanove formiraju službe za farmaceutsko snabdijevanje je nešto što je bilo najbrže za uraditi - smatra Magazinović.

Poslanik Halid Genjac (SDA) je kazao da razumije i opravdava namjeru predlagača ovog zakona, međutim „moramo biti oprezni ovdje i određenu rezervu iskazati“.

- Izmjena samo ovog člana bez izmjena ostalih članova zakona je vrlo opasna. Imamo, kad su u pitanju vakcine, niz problema, od nabavke, skladištenja, 'hladnog lanca', do nadziranja procesa imunizacije u oba entiteta. Ta pitanja treba obavezno riješiti prije ovakve intervencije u zakon - naveo je Genjac.

Dodao je da podržava da se naprave potrebne intervencije u zakonu, međutim, „izmjena samo ovog člana je nešto što je rizično, nešto što sa sobom nosi određene opasnosti“.

- Mislim da bi trebalo pristupiti opsežnijem i širem zahvatu izmjena ovog zakona. Iz tog razloga mi ćemo u Klubu biti rezervisani oprema ovom prijedlogu - naveo je Genjac.

Poslanik Damir Arnaut je kazao da može odgovorno reći da „nema nikakve opasnosti od usvajanja ovog zakona, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da pitanja koja su otvorena mogu biti tretirana u amandmanskoj fazi“.

Po njegovim riječima, zbog toga treba dati šansu u prvom čitanju, a „sva pitanja koja su otvorena su više primjerena za amandmansku fazu u nadležnoj komisiji“.

Nakon što je okončana diskusija o predloženom zakonu, poslanici će se o njemu izjasniti na kraju sjednice.      

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta