Svijet     | 26.02.2020. 14:55 |

Tedros: Širenje koronavirusa 'duboko zabrinjavajuće', ali nije pandemija

FENA Internet

ŽENEVA, 26. februara  (FENA) - Iznenadni rast broja slučajeva novog koronavirusa u Italiji, Iranu i Južnoj Koreji „duboko je zabrinjavajući“ ali virus još može biti suzbijen i neće prerasti u pandemiju, izjavio je u srijedu čelnik Svjetske zdravstvene  organizacije (WHO).

Zaraze virusom povezane s Iranom potvrđene su u Bahreinu, Iraku, Kuvajtu i Omanu, dok su slučajevi povezani s Italijom pronađeni u Alžiru, Austriji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Španiji i Švicarskoj, saopćio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Po prvi put u utorak, broj novih slučajeva zvanično objavljenih izvan Kine – 427 u 37 zemalja – nadmašio je, međutim, nove slučajeve koje je prijavio Peking (411), sudeći po Tedrosovim i brojkama koje je pružila glasnogovornica WHO-a  Fadela Chaib.

- Ne trebamo biti tako nestrpljivi da proglasimo pandemiju, bez pažljive analize činjenica i bistre glave - kazao je Tedros.         

- WHO je 30. januara već objavio vanrednu situaciju u međunarodnom javnom zdravstvu s najvišim stepenom uzbune - poručio je on u komentarima diplomatima sa sjedištem u Ženevi.

-Nesmotreno korištenje riječi pandemija neće donijeti opipljivu korist, ali ipak nosi značajan rizik u smislu jačanja nepotrebnih i neopravdanih strahovanja i stigmi, paralizirajući sisteme.  To također može nagovijestiti da da mi više ne možemo suzbiti virus, što nije tačno - dodao je.

Tedros je saopćio da će misija WHO, koja je prvobitno trebala otputovati u utorak, krenuti  u Iran tokom vikenda.

Devetnaest ljudi je preminulo i 139 je zaraženo koronavirusom u Iranu, saopćio je u srijedu ministar zdravstva Kianush Jahanpur u objavi na državnoj TV, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tedros upozorio da bi smanjenje sredstava za UNRWA imalo 'katastrofalne posljedice' u Gazi

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta