Regija     | 26.02.2020. 18:48 |

U Solunu održana konferencija 'Od Soluna 2003. do Zagreba 2020.

FENA Internet

SOLUN, 26. februara (FENA) - Nakon gotovo dvije decenije od historijskog samita u Solunu 2003. godine, ministri vanjskih poslova Grčke, Italije, Bugarske, Rumunije, Slovenije i partnera iz zemalja zapadnog Balkana (Albanije, Sjeverne Makednije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova), u prisustvu Hrvatske, koja trenutno predsjedava Evropskom Unijom, zatim Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove, sastali su se  u ponedjeljak u Solunu kako bi još jednom proglasili zajednički cilj mirne, snažne, stabilne i ujedinjene Evrope kroz punu integraciju zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Ovo je navodeno u zajedničkom saopćenju sa konferencije "Od Soluna 2003. do Zagreba 2020.".

- Duboko smo ubijeđeni da je samo potpuna integracija cijele regije u Evropsku uniju u najboljem interesu Evrope - navodi se u saopćenju.

Politika proširenja bila je jedna od najuspješnijih politika EU. Značajno je doprinijela ulozi Unije kao regionalne i globalne sile. Zadržavanje proširenja na vrhu EU agende od najveće je važnosti, rečeno je.

- Podsjećajući na završnu deklaraciju sa samita u Zagrebu iz 2000., Solunske agende iz 2003. godine i sofijske deklaracije na samitu EU-zapadni Balkan i Agende prioriteta iz Sofije iz 2018. godine, te napore prethodnih predsjedavanja Vijeća EU-a, ponavljamo svoje čvrsto uvjerenje da ujedinjenje Evrope ne može biti završeno bez zapadnog Balkana - navodi se u saopćenju.

Ističe se da se perspektiva članstva u EU pokazala kao najsnažniji poticaj za neophodne interne reforme kao i najbolje sredstvo za dugoročnu garanciju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta za cijeli region zapadnog Balkana.

Ponovljena je puna podrška naporima koji imaju za cilj jačanje dobrosusjedskih odnosa, u skladu s međunarodnim pravom i zahtjevima EU, uključujući one koji spadaju u proces stabilizacije i pridruživanja, kao i promovisanje pomirenja, regionalne stabilnosti i inkluzivne regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

Za EU je potrebno ponuditi vjerodostojnu perspektivu proširenja, a zapadni Balkan će ubrzati sve potrebne reforme u svojim agendama EU, temeljene na strogim i pravednim uslovima i po načelima vlastitih zasluga.

- Izražavamo očekivanje da će EU u skladu s preporukama Evropske komisije odlučiti otvoriti pregovore o pristupanju s Republikom Albanijom i Republikom Sjevernom Makedonijom prije samita u Zagrebu 2020. po mogućnosti u martu - navodi se u saopćenju.

Uoči zagrebačkog samita EU-Zapadni Balkan u maju 2020., susjedne države članice EU-a, zajedno sa svojim partnerima zapadnog Balkana, trebaju preoznati važnost aktivnog promovisanja tržišne i investicijske prihvatljive ekonomije na zapadnom Balkanu, kako bi bili u korak s digitalnom ekonomijom i održivim i klimatskim društvima u skladu s Pariškim sporazumom i razvojem modernih mreža i infrastrukture u cilju postizanja transportne, energetske i digitalne povezanosti u regiji i šire, zaključeno je u saopćenju nakon samita "Od Soluna 2003 do Zagreba 2020".

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom