Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 14:43 |

U HNŽ-u nema koronavirusa, 16 osoba u samoizolaciji

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zasad nije zabilježen niti jedna slučaj koronavirusa, izjavio je u srijedu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić.

Po njegovim riječima, zasad u HNŽ-u nema niti jednog zabilježenog slučaja koronavirusa, pa čak niti sumnjivih slučajeva koji bi bili poslani na testiranje.

Trenutno se 16 osoba nalazi u samoizolaciji, a riječ je o pojedincima ili grupama koji su se vratili s putovanja iz Italije.

- Osobe koje se vrate s putovanja kontaktiraju nas nakon čega im preporučujemo da ostanu 14 dana u samoizolaciji u svojim domovima, izdvojeni od ostalih članova obitelji, a posebice starijih i djece, te da nam svakodnevno javljaju ukoliko dobiju neke simptome - kazao je Avdić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako osobe koje su u samoizolaciji tih 14 dana ne idu u školu, odnosno na posao, nakon čega se vračaju svojim svakodnevnim aktivnostima.

Za slučaj pojave koronavisrusa u HNŽ-u, Avdić kaže kako je osiguran izolacijski odjel u sklopu infektivnog odjela s osam kreveta, a u slučaju potrebe može ih imati 12.

Istaknuo je kako nema razloga za paniku zbog koronavirusa.

- U narodu postoji nekakav strah, a to je zato što je riječ o nečemu novom. Koronavirus vrlo je sličan virusu gripe, širi se respiratorno, a mjere koje se provode u slučaju njegove pojave također su iste kao i kod pojave gripe - kazao je Avdić.

Ponovio je kako je za sada stanje u HNŽ-u stabilno, ali eventualni problem je taj što su granice još uvijek propusne, za što bi, kako kaže, nadležne institucije na državnoj razini trebale ubrzati formiranje kriznog stožera koji bi donio određene mjere na osnovu kojih bi lakše djelovali i županijski krizni stožeri.

Dodao je kako je zbog koronavirusa Krizni stožer HNŽ-a uputio određene preporuke mostarskoj zračnoj luci, kojima se predlaže smanje broja letova prema Italiji dok se ne vidi kako će se razvijati situacija u toj zemlji, kao i da putnici koji dođu u Mostar obvezno budu pregledani.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom