Regija     | 26.02.2020. 13:05 |

400 radnika iz Kine ipak stiže na gradilište autoceste u Crnoj Gori

FENA Agencije

PODGORICA, 26. veljače (FENA) - Oko 400 radnika kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), angažiranih na gradnji crnogorske autoceste Bar-Boljare, uskoro se ipak vraćaju iz Kine u Crnu Goru, uz poduzete mjere predostrožnosti, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje.

Institut je priopćio da dolaze radnici koji nisu iz pokrajine Hubei, koja je najpogođenija novim koronavirusom, te da će, prije nego li krenu u Crnu Goru, boraviti dva tjedna u izolaciji u Kini.

„Kineski radnici po dolasku u Crnu Goru morat će pokazati izvještaj o zdravstvenom stanju, nakon čega će ponovno ovdje biti pod nadzorom idućih 14 dana, čime će se vjerojatnost za prenošenje virusa smanjiti“, priopćio je Institut za javno zdravlje.

Crnogorske zdravstvene vlasti ranije su s kompanijom CRBC dogovorile da se povratak u Crnu Goru skoro 800 radnika, koji su u trenutku izbijanja epidemije koronavirusa boravili u Kini, odgodi do travnja. Kako je tada priopćeno, većina tih radnika porijeklom je bila upravo iz kineske pokrajine Hubei.

Nakon tog dogovora CRBC je uvažio stajališta Instituta time što je raskinuo ugovor s podizvođačem iz provincije Hubei, čime je izbjegnut povratak radnika iz ove pokrajine, prenosi Hina pisanje crnogorskih medija.

Također su uvažene ranije preporuke da se povratak radnika odgodi do popravljanja epidemiološke situacije do čega je sada došlo s obzirom da je broj novooboljelih skoro četiri puta manji u odnosu na vrhuncu zaraze.

„Dogovoreno je da se eventualni dolazak ključnog osoblja kompanije CRBC može odobriti, ali pod određenim uvjetima i s pooštrenom pozornošću .... koja će osigurati najveći mogući stupanj zaštite zdravlja stanovništva Crne Gore i drugih radnika na gradilištu”, navodi Institut.

Institut za javno zdravlje preporučio je kompaniji CRBC da jedan od kampova na trasi autoceste „opremi za provođenje pooštrenog nadzora nad većim brojem osoba, adekvatno obuči zaposlene te da nabavi opremu i materijal potreban za eventualno masovno obolijevanje među radnicima”.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta