Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 10:39 |

PSBiH - Poslanici danas o VSTV-u, ombudsmenima, finansiranju institucija

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) će na sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrati zahtjev poslanika Dragana Mektića da se Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, razmatra po hitnom postupku.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija”.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji je također  predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa uspostava budžetskog inspektorata u okviru Ministarstva finansija i trezora.

Između ostalog, na dnevnom redu su i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH te Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici će u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, predlagača Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, s mišljenjem Komisije za finansije i budžet, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, predlagača poslanika Damir Arnaut, s mišljenjem Ustavnopravne komisije. Nadležne komisije nisu podržale ova dva zakonska prijedloga.

Predviđeno je i razmatranje više izvještaja, informacija, odluka, poslaničkih inicijativa kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma i ugovora.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić jučer je kazao da će danas na dnevnom redu biti sporazumi kojima se prihvata više od 140 miliona eura granta za različite projekte iz oblasti infrastrukture, komunalne privrede, obnove bolnica na teritoriji RS-a.

Pojasnio je da je riječ o više od 100 miliona eura koji su namijenjeni za rekonstrukciju zdravstva na teritoriji RS-a, od čega 30 miliona eura za izgradnju nove bolnice u Bijeljini, rekonstrukciju Kliničkog centra u Banja Luci, 24 miliona eura granta od čega 14 miliona za energetsku efikasnost i 10 miliona eura granta za tretman i odvođenje otpadnih voda Gradiška, prva faza...

Na kraju današnje sjednice pred poslanicima bi se trebalo naći nekoliko materijala s oznakom „povjerljivo“. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo