Ekonomija     | 26.02.2020. 08:42 |

Elektroenergetičari BiH o saradnji i održivosti u regiji

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Bosanskohercegovački komitet (BHK) Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) kao član regionalnog tijela te strukovne organizacije (SEERC) daje značajan doprinos brojnim aktivnostima s ciljem da se za više od 200 miliona potrošača obezbijedi sigurna i pouzdana opskrba električnom energijom.

- Pokazuju to i pripreme za učešće naših stručnjaka na trećoj SERC konferenciji na kojoj će 17 nacionalnih komiteta razgovarati o saradnji, održivosti i budućnosti. Konkretno, između ostalog biće tretirani problemi integracije obnovljivih izvora, starenje imovine, prekogranična saradnja, zagušenost mreže, skladištenje energije... – rečeno je Feni u BHK CIGRE.

Konferencija će biti održana u Beču sredinom juna, a za tu priliku autori iz BiH porezentiraće četiri rada te jedan koji je rezultat internacionalne saradnje sa autorom iz Kanade.

O pripremama za učešće na ovom skupu razgovaraće se na sjednici Upravnog odbora CIGRE u novom sazivu zakazanoj za četvrtak pod predsjedavanjem Edhema Bičakčića.

Upravni odbor CIGRE će istovremeno razmotriti i tok priprema za učešće na ovogodišnjem zasjedanju CIGRE u Parizu i na dvanaestim danima Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i znanosti krajem juna u Mostaru. Ti dani posvećeni su budućnosti i tehnološkom razvoju s akcentom na primijenjenu matematiku, računarsko modeliranje u inženjerstvu, građevinarstvo, biomedicinski inženjering, kompjuterske nauke, računarsko modeliranje, komunikacione tehnologije, kvalitet električne energije, robotika, električne mašine i vozila, napredni elektroenergetski sistemi i drugo.

Za Bosanskohercegovački komitet CIGRE su posebno interesantne teme vezane za napredne elektroenergetske sisteme, kvalitet električne energije, robotika, električne mašine i vozila i računarsko modeliranje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bajramović: Akademkinja Peruničić zaslužna za afirmaciju BH komiteta CIGRE

Elektroenergetika - Zemlje regije jačaju saradnju

Bajramović: Elektroenergetska tranzicija traži nova znanja i nove radnike

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta