Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 14:47 |

Svečanom akademijom proslavljena reakreditacija Sveučilišta u Mostaru

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 26. februara (FENA) - Svečanom akademijom na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Mostaru u srijedu je proslavilo uspješno okončan postupak institucionalne akreditacije.

Govoreći o onome što je prethodilo uspješnosti ovog procesa, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako su Senat i Upravno vijeće Sveučilišta u protekle dvije godine usvojili 23 pravna akta, da je Sveučilište potpisalo 26 međunarodnih projekata o suradnji, značajno povećalo broj znastvenih konferencija i unaprijedilo saradnju s društvenom zajednicom.

- Znanstveno istraživački rad jedno je od temeljnih područja strategije Sveučilišta u Mostaru. Sveučilište nastoji izvući maksimum iz postojećih financijskih i kadrovskih potencijala za znanstveno istraživanje, a u posljednje dvije godine značajno se povećao i broj znanstvenih i znanstveno-stručnih konferencija, od kojih je većina s međunarodnim sudjelovanjem - naglasio je Tomić.

Dodao je i kako je 2019. godina obilježena uvođenjem elektroničkog identiteta.

 - Intenzivno se radi na podizanju rejtinga Sveučilišta u Mostaru na svjetskim ljestvicama i ostvareni su pomaci u gotovo svim kategorijama i na svim ljestvicama u proteklu godinu dana - naglasio je Tomić.

Govoreći o institucionalnoj akreditaciji, kazao je kako je Komisija domaćih i međunarodnih stručnjaka za akreditaciju zaključila kako je Sveučilište u potpunosti ispunilo sedam od deset zadatih kriterijuma te da su tri znatno ispunjena.

- Na osnovu toga, Komisija je utvrdila mišljenje da je rad Sveučilišta u Mostaru u cjelosti usklađen s kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH te preporučilo Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH izdavanje preporuke za akreditaciju Sveučilišta u Mostaru na period od 5 godina- kazao je Tomić.

U skladu s tim, objasnio je, Ministarstvo obrazovanja HNK izdalo je Rješenje o institucionalnoj akreditaciji Sveučilišta u Mostaru.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović istakao je kako je institucionalna akreditacija Sveučilišta u Mostaru jedan od veoma bitnih segmenata u visokom obrazovanju za Hercegovačko-neretvanski kanton te podsjetio kako je i mostarski Univerzitet "Džemal Bijedić" dobio reakreditaciju prošle godine.

- Oba naša javna univerziteta dobila su potpunu reakreditaciju što znači da su naše diplome priznate kako u Evropi tako i u svijetu i to je ključni segment institucionalne reakreditacije - ustvrdio je Hadžović.

Dodao je i kako slijedi akreditacija studijskih programa.

- Predstoji nam akreditacija studijskih programa. To će biti jedan malo teži proces zbog broja samih programa, ali u svakom slučaju, zajedno s Agencijom za visoko obrazovanje i kvalitetu, radit ćemo i na njihovoj akreditaciji - poručio je ministar.  

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Svečanom akademijom obilježena 40. godišnjica Sarajevske olimpijade

Premijer Uk na Svečanoj akademiji: Borba za državnost je rad na kvaliteti života, izgradnji boljeg i pravednijeg društva

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana