Regija     | 25.02.2020. 18:00 |

U Sloveniji svi testovi na koronavirus negativni

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 25. veljače (FENA) - U Sloveniji su do 16 sati u utorak testirane 44 osobe na novi koronavirus i svi su rezultati negativni, objavilo je na Twitteru slovensko ministarstvo zdravstva, a liječnička komora poziva na uspostavu mreže specijaliziranih ambulanti za testiranje i liječenje. 

 U državi za sada nema nijednog pacijenta zaraženog koronavirusom, objavilo je, a to su ranije potvrdile i dvije najveće bolničke ustanove u Sloveniji, ljubljanski  i mariborski klinički centar.

 U mariborskom kliničkom centru uvedena je potpuna zabrana posjeta, ali ne zbog bolesti nego iz preventivnih razloga, zbog situacije u sjevernoj Italiji, gdje je najveći broj zaraženih u Europi.

 Slovenska liječnička komora u utorak je pozvala državne vlasti na uspostavu posebnih "ulaznih točaka", odnosno mreže specijaliziranih ambulanti po cijeloj državi za pacijente sa sumnjom na infekciju novim virusom COVID-19.

 Komora je priopćila da se ovih dana liječnici i stomatolozi žale da Slovenija na razini primarnog zdravstva nije pripremljena na širenje zaraze, niti ima mjere za brzo i učinkovito djelovanje u prevenciji širenja koronavirusa.

 Stoga predlažu uspostavu mreže "ulaznih" ambulanti u koje bi se javljali oni sa sumnjom da su inficirani i ondje testirali, a brisovi bi se slali u odgovarajuće laboratorije.

 Takav sustav omogućio bi bolju, bržu i djelotvorniju obradu pacijenata sa sumnjom na koronavirus, smatra Komora.

 Mreža takvih ambulanti trebala bi biti javno objavljena za cijelu državu, dodaje.

 Mediji javljaju da se zbog nastavka povećanja broja oboljelih u sjevernoj Italiji takve kritike najviše javljaju u primarnom zdravstvu na zapadu Slovenije jer je vjerojatnost da se koronavirus najprije proširi u tom području veća, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!