Najave     | 25.02.2020. 16:31 |

Princ od Velsa 17. i 18. marta u posjeti BiH

FENA Internet

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Njegovo kraljevsko visočanstvo princ od Velsa posjetit će Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta ove godine, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

Posjeta princa Charlesa Bosni i Hercegovini pokazatelj je sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo posjetit će Sarajevo i Srebrenicu. Ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. On se ranije susreo sa porodicama nestalih iz BiH i iz cijelog regiona u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu, imaće priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalsku osoba koje se još uvijek vode kao nestali u cijelom regionu, navodi se u saopćenju iz Britanske ambasade u BiH.

Njegovo visočanstvo će, takođe, posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od istorijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja.

Princ od Velsa u Sarajevu će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog visočanstva s vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati sa načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu sa kojom se one i njihove porodice suočavaju.

Njegovo visočanstvo će, takođe, posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od istorijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja.

Osnovci iz različitih krajeva BiH predstavit će svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21.vijek” koji Britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije, ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći podsticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje.

U saopćenju se navodi da će se princ susresti s britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju odbrambenu saradnju između BiH i UK.

Ovo je četvrta posjeta princa BiH. Njegovo visočanstvo je posljednji put posjetilo BiH 2007. godine, a 2016. godine posjetio je druge zemlje zapadnog Balkana.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo