Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 16:09 |

SSSBiH traži od Vlade hitno usvajanje programa zaštite od koronavirusa u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pozvao je sve nadležne insitucije u Federaciji Bosne i Hercegovine da hitno i bez odlaganja usvoje i javnosti predstave programe za zaštitu radnika i građana od moguće zaraze koronavirusom.

Ističu da je, imajući na umu činjenicu da se spomenuti virus svakodnevno javlja u sve više zemalja svijeta, a da su prvi slučajevi zabilježeni i u zemljama okruženja, neophodno preventivno djelovati i minimalizirati mogućnost pojave tog virusa u našoj zemlji.

Stoga pozivaju Vladu Federacije BiH da izradi plan kojim će biti obuhvaćeni, prije svega, zaposleni u javnim ustanovama, policiji, obrazovanju i zdravstvu, jer su oni direktno zaduženi za funkcionisanje sistema u FBiH.

Također, navode da je neophodno osigurati nabavku dovoljne količine zaštitnih maski i za zaposlene u drugim sektorima, kao i za građane FBiH, a sve radi pravovremene pripreme i preventivnog djelovanja.

Podsjećaju da je Savez samostalnih sindikata BiH već poduzeo neke aktivnosti vezane za sprečavanje širenja moguće zaraze, te shodno tome obavještavaju članove sindikata da će sutra, 26. februara 2020., zgrada Doma sindikata u Sarajevu biti zatvorena zbog dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije objekta, a da će od četvrtka, 27. februara 2020., prostorije u zgradi biti u funkciji.

- Ovim putem pozivamo i sve poslodavce u Federaciji BiH da poduzmu slične mjere, a sve radi zaštite zdravlja i sigurnosti njihovih radnika - kaže se u saopćenju SSSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!