Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 15:49 |

Mahmutćehajić: Ovu državu moramo sačuvati, ovdje graditi okvire

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Akademik Rusmir Mahmutćehajić smatra da Bosna i Hercegovina, njeno društvo, nemaju nijedan nedostatak koji bi ih  spriječio u tome da BiH postane država čiji će se građani njome ponositi u svjetskoj zajednici država.

- Veliki broj naših ljudi, zbog osjećaja nesigurnosti, misli da rješenje mogu naći izvan granica ove države. Mnogima se taj odlazak čini kao dokaz protiv stanja u ovoj državi, a nije. Ti ljudi, koji odlaze, pripadaju ovoj državi. Ovdje treba graditi okvire - nepovrjedivosti života, slobode, pravo na sreću i prisege koje će te ljude iznova privlačiti - poručio je.

Naglašava da je veliki potencijal upravo u tim ljudima i dodaje 'ovo je njihova država, od nje ne mogu pobjeći koliko god to željeli'.   

- Treba otvoriti širom vrata, dužni smo ne stvarati ovdje tjeskobu. Ovu državu moramo sačuvati, odbraniti. To je danas drugačiji način odbrane, prije svega razumijevanjem prilika u kojima se nalazimo, javnim i slobodnim govorenjem ..... - kazao je danas na predavanju u povodu Dana nezavisnosti BiH, 1. marta.

Predavanje akademika Rusmira Mahmutćehajića nazvano 'Budućnost države i politička odgovornost' organizirano je na Univerzitetu u Sarajevu.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj podsjetio je na '1. mart kao dan ponosa i odlučnosti, dan kad su se Bosanci i Hercegovci svih nacionalnosti odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana'.     

Akademika Rusmira Mahmutćehajića predstavio je kao intelektualca, čije znanje i kompetencije su priznate širom svijeta, čovjeka od pera i uma. Za njega je kazao 'da ustvari živi Bosnu i Hercegovinu te dodaje da je 'bio jedan od ključnih aktera i sudionika najdramatičnijih događaja prije i netom stjecanja nazavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine'.    

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'