Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 16:00 |

Ružnić: USK može prihvatiti i zbrinuti najviše 1. 000 migranata u dva centra

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 25. februara (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić nakon današnjeg sastanka Kantonalne operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama istakao je da ovaj kanton može prihvatiti i adekvatno zbrinuti maksimalno 1.000 migranata i to u dva privremena prihvatna centra. Na ovaj način odgovoreno je zahtjevu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, koji je prilikom jučerašnje posjete Bihaću tražio realnu procjenu odgovarajućih smještajnih kapaciteta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- To moraju biti dva centra i maksimalno 1.000 migranata, da bi se na adekvatan način kontrolirali humanitarni, zdravstveni i sigurnosni aspekt ove situacije. Ponudili smo i mogućnost izgradnje tranzitnog centra u kantonu, ali van naseljenog područja. Kapacitet tog centra bi također bio do 1.000 mjesta, gdje bi tim ljudima bio osiguran privremeni smještaj i zdravstvena pomoć prije nastavka puta prema željenim destinacijama - rekao je premijer Ružnić.

Prezentiran je i podatak da u četiri prihvatna centra na području ovog kantona trenutno boravi 3.415 migranata i izbjeglica, te veliki broj u napuštenim objektima i na ulicama.

- Jedan od zaključaka Operativne grupe je i da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i zaštitarske agencije moraju u kratkom vremenskom roku dostaviti plan ograničavanja kretanja korisnika usluga svih ovdašnjih centara. Na ovo smo prinuđeni zbog zaštite i kontrole zdravstvene situacije, odnosno mjera predostrožnosti zbog približavanja koronavirusa - naglasio je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić.

Na današnjem sastanku zatraženo je i izmještanje oko 450 maloljetnika bez pratnje, koji trenutno borave u privremenim prihvatnim centrima Bira u Bihaću, te Miral u Velikoj Kladuši.

- Državna ministarstva sigurnosti i za zaštitu ljudskih prava moraju donijeti plan i program zbrinjavanja maloljetnika bez pratnje. Trenutno u BiH boravi oko 600 maloljetnih lica bez pratnje, a više od 500 ih je u našem kantonu. Mi tražimo izmještanje oko 450 maloljetnika iz Bire i Mirala, kako bi im se van područja USK osigurali odgovarajući životni uslovi i zaštita svih njihovih prava - kazala je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.

Najavljena je i mogućnost izmještanja određenog broja migranata koji borave u napuštenim objektima i na ulicama, međutim to zavisi od smještajnih kapaciteta u centru Blažuj. Također, policija Unsko-sanskog kantona pojačat će aktivnosti na sprečavanju sve učestalije pojave prosjačenja migranata.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'