Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 14:09 |

Udruženje tužilaca FBiH: Tužioci ključna karika zaštite pravnog poretka države

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine smatra da politike usmjerene prema blokadi i razgradnji institucija države direktno podrivaju vladavinu prava i stvaraju pravnu nesigurnost, te su kao takve neprihvatljive.

- Tužioci su ključna karika zaštite pravnog poretka svake uređene države i kao zajednica tužilaca u FBiH protivimo se svim nastojanjima usmjerenim ka podrivanju pravnog poretka bez obzira od koga dolaze - poručuju iz Udruženja tužilaca FBiH. 

Podsjećaju, da je osnovna zadaća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine štiti nezavisnost pravosuđa.

- Izjave ili aktivnosti nosilaca najviših funkcija u pravosuđu BiH ne smiju biti u službi partikularnih političkih interesa i podređivanja političkoj volji onih koji svoje interese i političke ciljeve mogu i trebaju da ostvaruju u legitimnoj proceduri umjesto što pozivaju na nepoštivanje odluka sudova, blokade i razgradnju ustavnog poretka - upozoravaju iz Udruženja. 

Udruženja tužilaca FBiH pozivaju članove i čelništvo VSTV-a BiH da tu instituciju vrate na kolosijek zalaganja za zaštitu ustavnog poretka i vladavine prava i da se jasno distanciraju od najava i poteza političkih predstavnika, koji svoju volju stavljaju iznad Ustava, zakona i u konačnici institucija.

Stoga, Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine u podržava i pridružuje se svim navodima saopćenja Udruženja sudija FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čović o prozivkama za prorusko djelovanje: HDZ i HNS provode europsku politiku

Muftijstvo mostarsko: Nećemo prihvatiti uzurpaciju vakufa i pravljenje novih etničkih linija

Udruženje boraca 'Patriotske lige' HNK: Oštro se protivimo prizivanju vampira rata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta