Sport     | 24.02.2020. 22:19 |

Poraz košarkaša BiH od Grčke u Mejdanu

FENA Haris Dedović

TUZLA, 24. februara (FENA) - Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u drugoj utakmici kvalifikacija za EP 2021. večeras u Tuzli poražena od Grčke sa 65:70 (16:17, 18:23, 9:19, 22:11).

Nakon pobjede u prvom kolu na gostovanju u Rigi nad Latvijom, košarkaši BiH ubilježili su prvi poraz te s polovičnim učinkom završavaju prvi "prozor" u kvalifikacijama.

Grci su do pobjede došli zahvaljujući boljoj igri u trećem periodu, kada su došli do vodstva od 16 poena. Međutim, košarkaši BiH su u posljednjoj četvrtini bili nadomak velikog preokreta, ali nisu imali koncentracije u završnici.

Susret je počeo dobro, alley oopom Halilovića koji je digao na noge navijače koji su ispunili tribine dvorane Mejdan. Uslijedili su poeni Sulejmanovića i vodstvo BiH od četiri poena, a tu prednost su košarkaši BiH držali do kraja četvrtine. Ipak, Grci su u posljednjoj minutu uspjeli da izjednače, a u posljednjoj sekundi prvi put i da pređu u vodstvo.

Druga četvrtina protekla je slično kao i prvi period. Ekipe su se smjenjivale u vodstvu sve do finiša poluvremena kada Grci prave seriju i prvi put dolaze do vodstva od devet poena. Ipak, BiH je do kraja uspjela da smanji zaostatak i na odmor ode sa šest poena minusa.

Treća četvrtina u potpunosti je pripala grčkim košarkašima koji su počeli da pogađaju sa svih pozicija, dok bh. reprezentativci nisu imali rješenja za agresivnu odbranu gostujuće ekipe. Vanjski šut bh. selekcije nije funkcionirao te su Grci iz minute u minutu povećavali prednost a na kraju 30. minute vodili su sa 16 poena razlike.

Ubjedljivu prednost Grci su držali do 35. minute, a onda je uslijedila fantastična serija bh. košarkaša koji za četiri minute prave seriju 13:2 i u potpunosti se vraćaju u igru. Grci se nakratko trojkom vraćaju na sigurnih sedam poena prednosti, a onda Atić pogađa trojku uz prekršaj te sa linije slobodnih bacanja smanjuje zaostatak na samo tri poena. No, za potpuni preokret nije bilo dovoljno koncentracije u posljednjem napadu te su Grci na kraju dobili priliku da deset sekundi prije kraja sa linije slobodnih bacanja potvrde pobjedu.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Milan Milošević sa 17 i Edin Atić s 13 poena, dok je Miralem Halilović uz devet poena imao i 12 skokova. U selekciji Grčke 17 poena postigao je Dimitrios Agravanis, a dva manje Giannoulis Larentzakis.

Nakon dva kola Grčka ima maksimalan učinak od dvije pobjede. BiH i Bugarska imaju po jednu pobjedu i poraz, dok je Latvija posljednja sa dva poraza. 

Kvalifikacije se nastavljaju u novembru, kada BiH dočekuje selekcije Bugarske i Latvije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Proširuje se ABA liga

Igokea deklasirala Mladost u posljednjem meču prvog kola Lige 6

NBA - Golden State savladao Dallas za petu uzastopnu pobjedu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana