Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 19:47 |

Tegeltija u Londonu s Brnabić: Saradnja sa Srbijom na visokom nivou

FENA Saopćenje

LONDON/SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  Zoran Tegeltija razgovarao je u Londonu s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić o modalitetima unapređenja saradnje BiH i Srbije.

Ocijenivši da je saradnja sa Srbijom na visokom nivou naglasio je da je robna razmjena premašila iznos od dvije milijarde eura, što je najviši nivo do sada.

Brnabić je pozvala Tegeltiju u zvaničnu posjetu Republici Srbiji.

Tegeltija je precizirao da je na sastanku razgovarano o završetku mosta u Bratuncu, za koji je Vijeće ministara BiH donio odluku na svojoj prvoj sjednici, zatim o nastavku provođenja projekta auto-puta Beograd - Sarajevo, te daljnjim aktivnostima u vezi s realizacijom ranije dogovorenih projekata s RS, kao što su izgradnja hidrocentrala Buk-Bijela, Foča i Paunci.

Razgovarano je i o inicijativi "Mali Šengen", za koju je Republika Srpska već dala saglasnost, te je potrebno da stav o tome bude usaglašen na nivou BiH.

- Pored toga, iskoristio sam priliku da zahvalim predsjednici Vlade Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na podršci koju Srbija pruža lokalnim zajednicama u RS i FBiH, jer se ona najviše ogleda kroz izgradnju lokalne infrastrukture, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, što su osnovne pretpostavke za bolji i kvalitetniji život građana - istakao je Tegeltija.

On je u Londonu učestvovao na Investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu,  u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Brnabić najavila da će Dačić predsjedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade

Brnabić: BDP Srbije je vrijedan skoro 70 milijardi eura

Velika Britanija: Hiljade okupljenih u Londonu pozvalo na hitan prekid vatre u Gazi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom