Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 17:16 |

Turković i Ivancov razgovarali o trgovini i Povelji Kulina-bana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

Turković je istakla da je Ruska Federacija izuzetno značajan partner Bosni i Hercegovini, posebno važan kao i ekonomski i trgovinski partner, ali je istakla da bi bilo dobro raditi na balansiranju trgovinske razmjene koja je trenutno u korist Ruske Federacija.

Također, zahvalila se za podršku Rusije nezavisnosti BiH, te istakla da su za nas politička podrška i saradanja veoma značajna.

Turković je naglasila da bi se u BiH veoma cijenilo ukoliko bi pitanje Povelje Kulina-bana, koja se nalazi u Ruskoj Federaciji, bilo razriješeno na obostrano zadovoljstvo. Kao prvi korak na tom putu predložila je da s ruske strane bude dozvoljeno da u određenom periodu Povelja bude izložena u nekom od muzeja u Bosni i Herecgovini što bi, sasvim sigurno, naišlo i na veliki interes i odobravanje bh. javnosti.

Ambasador Ivancov je potcrtao da pitanje privremenog izlaganja Povelje u BiH nije političko nego isključivo tehničko pitanje, te da se traže odgovarajuća rješenja kada je u pitanju transport, osiguranje, obezbjeđenje, a da on podržava tu ideju.

Govoreći o političkim odnosima, Ivancov se nada daljnjem poboljšanju odnosa te reaktivirao ideju o kvadrilateralnom susretu ministara vanjskih poslova BiH, Ruske Federacije, Turske, i Srbije koja je iznijeta tokom prošlogodišnje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini.

Ambasador je istakao da su BiH i Rusija do sada imali dobru saradnju i u multilateralnim organizacijama, te iskazao nadu da će BiH podržati zahtjev Rusije za reaktiviranje statusa te zemlje u Vijeću Evrope.

Razgovarano je i o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, a Turković je navela da svaka zemlja ima svoja vlastita politička previranja i dinamiku, te ni BiH nije u tom smislu izuzetak, ali da je rješenje za sve izazove razgovor i pronalaženje zajedničkog interesa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana